Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 september 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ex-inbreker slaat toe in Genemuiden

Geplaatst op: 12 januari 2016

Sleutels zijn makkelijk te pakken in Genemuiden. Tekst en foto's: Enrico Kolk

Ex-inbreker Evert Jansen sloeg dinsdag toe in Genemuiden. Hij ging op ‘oorlogspad’ door de straten van Genemuiden, zoekend naar huizen waar hij makkelijk kon binnenkomen. Zijn conclusie: Genemuidenaren maken het inbrekers erg makkelijk.

Zo sloop Jansen achterom bij Laura van Dijk. Terwijl zij in de woonkamer zat, haalde de voormalig crimineel bij haar in de schuur sleutels uit de daar geparkeerde fietsen. Daarna liep hij naar de voorkant van het huis, liet voor het raam de sleutels zien en belde aan.

“Ik was eerst een beetje boos”, vertelt Laura. “Wat moet die man met die sleutels?” Jansen vertelde haar daarna over zijn werk bij de Stichting Veiligheid en Preventie. “Jullie maken me het makkelijk”, vertelt Jansen aan de ongeveer 25 aanwezigen in ’t Olde Staduus, tijdens een informatieavond over woningbeveiliging.

Jansen maakte, zoals hieronder te zien, diverse foto’s van ‘onveilige huizen’. (onder de foto’s gaat het artikel verder!!)

Tijdens zijn tocht werd de ex-inbreker gesignaleerd in de Wilhelminalaan. “Je sprong achter het huis, toen dacht ik ‘wat is dat voor een gek?’”, vertelt een van de aanwezigen. Jansen lacht. “Ik doe dit vijf dagen per week, kriskras door het land. Het aantal meldingen dat ervan gemaakt wordt is 0,00.”

Sommige mensen liet hij zijn pasje zien, op zijn toer door Genemuiden. Mensen geloofden hem. “Maar jullie hebben niet goed gekeken. Want er staat 2015 op”, confronteert Jansen hen. “En we leven nu in 2016.”

Bij een aantal foto’s gaf hij tips. “Vraag de postbode om de krant helemaal door de bus te doen. Daaraan kan ik zien of mensen thuis zijn of niet”, adviseert hij. “Doe sleutelkastjes zoals die van MasterLock achter. Anders is meteen te zien dat er een hulpbehoevend iemand woont. Dat zijn makkelijke doelwitten. Koordje uit de brievenbus? Niet doen. En als je een lantaarnpaal zwartmaakt, maak je het inbrekers ook makkelijk.”

Jansen vertelt dat hij ergens achter het huis liep en een vrouw zag zitten. “Ik maakte een foto van haar. Daarna deed ik de achterdeur open en dicht. Toen maakte ik nog een foto van de vrouw, van dichtbij. Ze heeft niks doorgehad. Jammer dat er vanavond weinig mensen zijn, want ik wil veel mensen bereiken.”

Veilig wonen heeft echter niet alleen met inbraakbeveiliging te maken. Op de door de gemeente georganiseerde avond was daarom ook de brandweer aanwezig. Zij wezen vooral op het belang van een rookmelder. “Zo’n ding detecteert rook binnen dertig seconden. Als er brand is, heb je drie minuten om uit je huis te komen. Daarmee hou je dus nog tweeënhalve minuut over, als je bijvoorbeeld door een rookmelder gewekt wordt.”

Er bestaan misverstanden over brand, vertelt William van Nieuwenhuijsen van de veiligheidsregio IJsselland. “Mensen denken dat ze brand wel ruiken als ze slapen. Maar als je slaapt is je reukorgaan uitgeschakeld. En de meeste brandslachtoffers overlijden door rook, niet door vuur.”

In Nederland is de regelgeving ook nog niet ver, volgens Van Nieuwenhuijsen. “In Amerika en Engeland is brandvertragend impregneren van meubels verplicht. Hier niet. Twee dezelfde banken, een van Ikea Nederland en een van Ikea Engeland, maken een heel verschil. De een brandt binnen een mum van tijd af, de andere, geïmpregneerd, doet daar veel langer over. En er komt minder rook vrij.”

Maar ook zelf opletten is van het grootste belang. “Brandoorzaak nummer één is de wasdroger. Door het filter bijvoorbeeld niet schoon te maken is de kans op brand groter. Maak dat na keer elke schoon.”

‘Vlam in de pan’ is ook een veelvoorkomende brandoorzaak. “Dat moet je nooit blussen met water. Als vet gaat branden, dan zorgt water voor een steekvlam. De enige juiste methode is om het deksel op de pan te doen. En hou dat altijd als een schild voor je”, licht Roel Koning, collega van Van Nieuwenhuijsen, toe.

Ook moet de pan moet niet naar buiten. “Die is meer dan 200 graden. Als je met de pan gaat lopen en struikelt, dan is het leed niet te overzien. Doe gewoon de afzuigkap en het gas uit en laat de pan staan. En als je ’t niet vertrouwt, bel dan 112.”

“Want”, zo besluit hij. “We komen liever een keer voor niks dan te laat.”

 

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500