Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 maart 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De randwegen van Genemuiden (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 24 januari 2016

Met onregelmatige regelmaat lees ik dat er weer eens een auto uit de beruchte bocht van de Randweg gevlogen is. De laatste keren liep dit – op wat blikschade na – goed af. Maar dat was helaas wel eens anders. Op de één of andere manier is de bocht voor een hoop mensen een lastig obstakel. Je kan er over twisten of de weg al dan niet juist is aangelegd, maar feit blijft dat aldaar telkens mensen de macht over hun stuur verliezen.

Voor mij is het daarom een groot raadsel dat de verkeerssituatie niet wordt aangepast. Het is mijns inziens wachten op (weer) een ongeval met een minder gelukkige afloop. Heeft iemand er wel eens over nagedacht wat er kan gebeuren wanneer er ook nog een tegenligger betrokken raakt bij het uit de bocht vliegen van een auto? Ik rijd elke week wel een aantal keren over de Randweg en heb de situatie eens rustig bekeken. En hoewel ik er niet voor geleerd heb, lijken mij er legio mogelijkheden voorhanden om de weg op eenvoudige wijze om te leggen, zodat er een veiliger situatie ontstaat. Voorkomen is beter dan genezen, lijkt me.

Op een andere randweg van Genemuiden mag niet met de auto gereden worden. Ik heb het over de fiets-/looppaden die vanaf de bergingsvijver, langs het Varkensgat naar de rotonde lopen en die men vervolgens helemaal kan volgen langs de buitenkant van het Tag en de Greente tot aan de veerpont. Over het pad langs het Zwartewater bij de Sasdijk en een stukje industrieterrein kan je zo het rondje Genemuiden voltooien. Als je het helemaal volgt is het een prachtig parcoursje van een kilometer of tien.

Ik ben een fervent hardloper. Wanneer je elke week minstens 30 kilometer rent, mag je dat denk ik zeggen. Zomer of winter, het maakt me niet uit. Maar wanneer de wintertijd is aangebroken, is het hardlopen in Genemuiden geen pretje. Er is langs de verschillende recreatiepaden die ik juist heb opgesomd namelijk geen lantaarnpaal te vinden. Buiten het feit dat ik het een behoorlijk onveilige situatie vind, werkt het bepaald niet motiverend voor alle wandelaars en hardlopers die wat aan beweging willen doen. Het curieuze is dat wanneer je eenmaal op de Veerweg bent aanbeland er ineens een dubbele rij lantaarnpalen – nota bene aan dezelfde kant – zijn geplaatst. Over geldverspilling gesproken.

Werk aan de winkel voor de gemeente, lijkt me. Alles in zijn perspectief gezien vind ik de verlichting van het “rondje Genemuiden” maar een bijzaak. Maar het omleggen van de Randweg kun je geen randzaak noemen. Dat lijkt me hoofdzaak.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500