Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Geen dag zonder de oorlog

Geplaatst op: 30 januari 2016

Geboeid hebben zo’n 120 bezoekers donderdagavond in verenigingsgebouw De Schakel te Hasselt geluisterd naar een lezing van Louk de Liever uit Amersfoort. Hij heeft als joods jongetje in het laatste oorlogsjaar de concentratiekampen in Oost-Europa overleefd. De Liever was in Hasselt op uitnodiging van de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland.

Hij vertelde hoe hij in 1944 op zijn onderduikadres in Amsterdam door verraad in het kamp van Westerbork belandde. Daarna werd hij van daaruit samen met tientallen andere joodse kinderen op transport gezet naar Auschwitz, maar zover is Louk de Liever echter niet gekomen. Russische bombardementen vernielden de spoorlijn die naar het Duitse vernietigingskamp leidde. Door dit oponthoud kwam De Liever in het concentratiekamp Theresienstadt terecht. Daar werd hij ook bevrijd door de Russen.

Hij is tot op de dag van vandaag de Russen nog steeds dankbaar dat zij hebben voorkomen dat hij met de andere kinderen niet in Auschwitz terecht is gekomen. De Liever liet weten dat er ook geen dag voorbij gaat dat hij niet even terugdenkt aan de oorlogsjaren. Hij vertelde dat hij ook nog steeds contact heeft met de kinderen met wie hij in het concentratiekamp heeft gezeten.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500