Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
9 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Voorjaar op Lenteheuvel

Geplaatst op: 9 maart 2016

Tekst en foto Rina Stam

Op zorgboerderij Lenteheuvel is het voorjaar al in volle gang. Lammetjes en jonge konijnen zijn geboren. Nog meer lammetjes worden verwacht en daar komen waarschijnlijk ook nog jonge geitjes en kuikens bij. Er zijn twee lammetjes en eentje mag niet bij de moeder drinken. Dat vinden de deelnemers van Lenteheuvel geen probleem. Om beurt geven ze het lammetje de fles en genieten daar ontzettend van. Dat is uit de reacties ook wel te merken. “Het zijn net je kinderen de dieren, zo leuk” en “Ik werk op twee zorgboerderijen en op de andere boerderij voer ik de lammetjes ook. Ik vind het erg leuk.”

Zo af en toe is er een lentezonnetje en dat maakt het werk buiten heel aangenaam. Judith Teekens: “Het tuinonderhoud, zoals het schoffelen is weer begonnen. Als de zon schijnt nemen wij echt de tijd en gaan dan bijvoorbeeld met een konijn op schoot op een bankje zitten. Wij genieten van het buiten zijn. Dat doet iedereen goed, inclusief onszelf. Het voeren van het lammetje is een groot feest. Wij hebben een schema gemaakt, wanneer het lammetje gevoerd moet worden en er staat altijd wel iemand klaar om te voeren, al is het half acht ’s ochtends of negen uur ’s avonds.

De melk halen wij van de buurman en die mengen wij met een beetje water. Het lammetje krijgt de fles tot het zelf sterk genoeg is om hooi te eten en water te drinken. Heel leuk die jonge dieren. De jonge konijntjes waren wel een verrassing. Wij dachten dat wij drie vrouwtjes in een hok hadden. Ik liep langs het konijnenhok en zo ineens zag ik een nest; en het bewoog ook al! Prachtig: vijf piepkleine konijntjes met de ogen nog dicht. Iedereen kijkt ernaar uit, dat ze de ogen open doen, want dan mogen ze geknuffeld worden. Wij hadden al acht konijnen. Het is geweldig leuk, maar wij raken een beetje ‘overbevolkt’. Wij moeten nog even nadenken wat wij met de jonge konijntjes gaan doen.”

Iedereen op zorgboerderij Lenteheuvel is enthousiast buiten bezig. Judith: “Het is zo mooi dat wij het buitengebeuren erbij kunnen betrekken. Wij willen onze gasten graag laten zien hoe het erf er in het voorjaar uitziet en samen de lente vieren. Daarom houden wij op zaterdag 21 mei een voorjaarsmarkt. Een springkussen voor de kinderen is al geregeld. Standhouders hebben wij een uitnodigingsbrief gestuurd. Van Molen de Weert uit Meppel komt er een stand en wie die het leuk vindt en zich verbonden voelt met de zorgboerderij kan zich aanmelden.

Mensen waren zo enthousiast met de winterfair, dat wij dit in het voorjaar graag weer doen. Nu de winkel open is, merken wij dat mensen zich vrij voelen om te kijken wat wij doen en te bieden hebben. Dat heeft ons aangemoedigd er een mooi feestje van te gaan maken op 21 mei. Dan is de natuur en ons erf er klaar voor en alle jonge dieren groot genoeg om geknuffeld te worden.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500