Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
9 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Duikboot naar Sleepbootdagen

Geplaatst op: 19 april 2016

Den Oever, Ijsselmeer, 19 mei 2005. ©Henry Westendorp/CAVDKM/Koninklijke Marine. Dhingy drill en Noordzee drill. Samen met HrMs Argus (duikvaartuig), Lynx en Sar reddingshelicopter worden de diverse drills in het echt op zee geoefend.

De Koninklijke Marine zorgt tijdens de Nationale Sleepbootdagen in Zwartsluis voor een primeur. Bij alle voorgaande edities van dit maritieme evenement kwamen ‘de Jantjes’ met een havensleepboot naar Zwartsluis. Dit keer nemen zij een duikvaartuig mee. Een bijzonder schip dat voor tal van inzetten wordt gebruikt. Het publiek krijgt van 5 tot en met 7 mei volop  gelegenheid de Argus te bekijken. De bemanningsleden  voorzien de gasten aan boord ook graag van extra informatie.

De Argus is een van de vier  duikvaartuigen van de Cerberusklasse. Deze vaartuigen bieden ondersteuning aan de duik en demonteergroepen. Deze groepen zijn 24-uur per etmaal inzetbaar. Tijdens duikopdrachten kunnen explosieven onschadelijk worden gemaakt die in het water zijn aangetroffen. Regelmatig wordt ook een beroep gedaan op de duikers voor zoekacties van vermiste personen en voor beveiliging van havens. De Argus  is voorzien van een decompressie tank en op dek ligt een gedemonteerde zeemijn,

Doordat de schepen platbodems zijn, zijn ze zeer geschikt voor ondiepe wateren. Ze opereren vooral op de Nederlandse binnenwateren en zijn niet vaak op zee te zien, al mogen ze tot 48 mijl uit de kust komen.

In Zwartsluis presenteert de marine zich bovendien met de roadshow. Deze bestaat onder meer uit een promotietrailer waar het publiek zelf kan ervaren wat het is om met een marineschip te varen. Ook wordt op een groot scherm getoond waartoe de marine in staat is en waarvoor ze wordt ingezet. Tevens neemt de marine ook dit keer een klimwand mee, waar jong en oud (onder begeleiding) de kans krijgt naar boven te klimmen. Een expositietent met een uitgebreide foto-expositie maakt de roadshow compleet.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500