Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gaellemuun…

Geplaatst op: 22 juli 2016

Gaellemuun is een te pas en te onpas terugkerende rubriek op Genemuiden Actueel. Redacteurs of lezers beschrijven een bijzondere of mooie plek in Genemuiden. Dit keer geen locatie in Genemuiden, maar een fietspad met een fraai uitzicht op het Vogeleiland én Genemuiden.

Nergens is beter zichtbaar dat Genemuiden ooit aan de Zuiderzee lag dan op de Zwartemeerdijk. Wie over het met schapenuitwerpselen bezwaaide weggetje loopt of fietst heeft weinig fantasie nodig om zich in te beelden dat hij uitkijkt op een zee. Het is dat in de verte de contouren van Genemuiden zichtbaar zijn. Met de strakblauwe luchten van deze week doemen ook idyllische meren als het Gardameer of het Iseomeer op in de gedachten, met het Vogeleiland als subtropische verrassing in het midden.

Gesprekken in het Fries brengen de fantast snel terug in de nuchterheid. Een aannemingsbedrijf uit Woudsend is bezig met voor de leek onduidelijke waterwerkzaamheden. Medewerkers spreken hun moedertaal. Ze kijken ondertussen uit op de nieuwe eilandjes die Natuurmonumenten in het Zwartemeer heeft gelegd. En op het Vogeleiland. Monument in het water. En natuurlijk laten die verdraaide zeearenden zich weer niet zien.

Aan het einde van de Zwartemeerdijk, die direct na de Kadoelerbrug toegankelijk is, doemt een hek op. Direct over het veerooster staat een picknicktafel. Er staat een mand op. De lunch voor de harde werkers uit Friesland lijkt het, maar een gastenboekje vertelt het echte verhaal. Een zekere ‘Keet’ vult dagelijks een mand en zet die op deze tafel. Mensen uit het hele land hebben al genoten van de koffie, de thee, het sap en de koek. Keet verwacht een kleine bijdrage terug. Sympathiek projectje fietsers en wandelaars waarderen. Het gastenboek is in ieder geval vol geschreven. Ook met loftuitingen over het landschap.

Wie na de onderbreking op de fiets stapt, wacht een extra verrassing. De afdaling van de dijk is zo steil dat trappen zeker vijfhonderd meter niet nodig is. Dan wacht de Noordoostpolder, briljante en soms beschimpte uitvinding van Cornelis Lely. Aan het einde van het pad is de keuze rechtsaf slaan naar Kadoelen of linksaf richting het blote voetenpad en de vuurtoren van oud-Kraggenburg.

Over Genemuider historie gesproken…

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500