Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Roemeniëgangers na ‘lange reis’ weer terug

Geplaatst op: 26 juli 2016

Tekst en foto's: Enrico Kolk

“Zo ben je nog in Roemenië, zo weer hier “, verzucht Marida de Leeuw, een van de leidinggevenden bij de diaconale jongerenreis naar Roemenië vanuit Genemuiden. ‘Zo’ is niet helemaal waar: “Het was wel lange reis.” Vertier was er wel: de reizigers ‘loomden’ een koord van zo’n 30 meter.

De bus met de jongeren vertrok gisterochtend uit Roemenië en kwam vanmiddag rond 13:00 uur weer aan in Genemuiden. 12 dagen lang verbleven 34 Genemuider jongeren in het Oost-Europese land voor allerlei klusjes. Zo bezochten ze ‘granny’s’, deden ze verschillende klusjes én ze dronken ‘groene knuppels’.

De dominee in Roemenië vroeg zich af wat dat laatste toch betekende. “Hij dacht dat het onze groene shirtjes waren, maar het bleek toch iets anders”, lacht De Leeuw. De oplossing was inderdaad anders, bier van een merk van Hollandse bodem: Heineken.

Dat werd ‘aan tafel’ gedronken, wat ook het thema was voor de Bijbelstudie. Al vrij snel meldde een groepje jongeren dat zij met z’n allen een jongerenbijbel zouden kopen om samen Bijbelstudie te houden. Dat bracht de leiding op een idee en al snel ging er bericht naar ds. Olie, die achterbleef in Genemuiden. Hij regelde dat alle jongeren die meegeweest zijn vanmiddag een jongerenbijbel in ontvangst mochten nemen.

De korte ’terugkeerbijeenkomst’ in het Hervormd Centrum werd ook afgesloten met de Bijbel. Jonathan Middelkoop las psalm 121, die de jongeren in Roemenië meegekregen hadden van dominee Laci Köteles. “Die psalm gaat over uitgaan en ingaan. Hij sprak de wens uit dat wij als groepje over twee jaar weer mogen ingaan in Roemenië. Maar ook dat we mogen uitgaan om het Woord van God uit te delen aan iedereen. En als je uitgaat: ga met God.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500