Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nu al saamhorigheid rond Komt Allen Tezamen

Geplaatst op: 30 november 2016

Tekst Erik Driessen, Foto Benny Breman

De medewerking aan Komt Allen Tezamen is groot. Dat bleek dinsdagavond nogmaals uit de opkomst tijdens een bijeenkomst over het vierdaagse evenement op het Havenplein. Uit alle lagen van de samenleving helpen mensen mee om de eerste editie tot een succes te maken. De organisatie heeft het programma ondertussen bijna rond. Dat eindigt op kerstavond met een samenzang van Ere zij God.

Dat begint op woensdag 21 december met een kerstwandeling door leerlingen van een basisschool. Die arriveren rond 19.30 uur op het Havenplein waar burgemeester Bilder Komt Allen Tezamen opent. Daarna volgt een optreden van Kinderkoor Uniek. Dat gebeurt bij de herdenkingsboom en een herdenkingsvenster, waar Genemuidenaren kunnen stil staan bij dierbaren die ze moeten missen.

De volgende ochtend begint in alle vroegte de opbouw van het kinderijsbaantje. “Bijna alle basisscholen van Genemuiden komen schaatsen. Na de schooltijden is de baan vrij voor de andere jeugd”, legt Bertine van der Kolk uit. Verder staan er op het Havenplein kerstkramen, zoals die bekend zijn van de Duitse kerstmarkten. Die worden bemand door goede doelen, die ook etenswaren verkopen waarvan de opbrengst uiteraard naar het goede doel gaat. Kachels en picknicktafels moeten het Havenplein tot een behaaglijke plek voor ontmoetingen maken. Alcohol is niet toegestaan. Tijdens de donderdag- en vrijdagavond zorgt een beamerprojectie op ’t Olde Staduus voor een sfeervol beeld. Ook rijdt een oldtimertaxi rond die onder meer bewoners van De Meente naar het plein kan vervoeren.

Ook op vrijdag zijn de ijsbaan en de kramen weer geopend. Vanaf 19.00 uur organiseert SCEG een kerstverhaal met muzikale ondersteuning. Daarna is er een korenavond met Sjofar, Living Water en een koor van het Leger des Heils. Na op zaterdag opnieuw een dag vol schaatsen en kramen moet een samenzang van het Ere Zij God een prachtige afsluiting van het ingetogen evenement worden. Vanuit verschillende kerken wordt tijdens de kerstnachtdienst gewezen op de samenzang.

Tijdens de bijeenkomst in ’t Olde Staduus waren niet alleen vertegenwoordigers van kerken en organisaties aanwezig, maar ook Genemuidenaren op persoonlijke titel. Sommigen dachten al langer na over een evenement waarbij alle inwoners zich thuis voelen. Ze voelen zich aangesproken door het ingetogen karakter van Komt Allen Tezamen. Dat sterkt de organisatie in de gedachte dat Genemuiden behoefte heeft aan het initiatief. De bedoeling is dat het bij voldoende draagvlak jaarlijks terugkeert op de decemberkalender.

Extra handen zijn voor de eerste editie zeker nog welkom. Bijvoorbeeld bij de opbouw van het herdenkingsplein. Wie mee wil helpen kan contact opnemen met Sigrid Beens Sigridbeens@hotmail.com 06-19922558 .

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500