Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuidenaar mee met zendingsexpeditie naar Azië

Geplaatst op: 9 december 2016

Danny Schurink stapt op 4 januari in het vliegtuig voor een veertiendaagse reis naar Zuidoost Azië. Daar gaat hij zendelingen ‘bemoedigen’ namens elf hervormde gemeenten in Nederland. “Ook hoop ik met gelovigen uit de landen te kunnen praten. Voor ons is geloven makkelijk. Zeker in een gesloten land word je als christen onderdrukt. Ik ben heel benieuwd hoe dat voor die mensen voelt.”

Een artikel in het hervormde kerkblad zette Schurink op het spoor van de reis die uitgaat van de GZB. “Dat is een Nederlandse organisatie die zendingswerk in het buitenland verricht. Ze zochten afgevaardigden van elf gemeenten die de zendelingen willen bezoeken. Op die manieren willen ze laten zien dat aan de andere kant van de wereld aan hen wordt gedacht. Ook is er hopelijk contact met de gelovigen. Dat sprak me aan”, vertelt Schurink.

Hij moest daarvoor een heuse sollicitatiebrief schrijven die door de GZB werd beoordeeld. Schurink hoorde snel dat hij met tien vertegenwoordigers van andere kerken en drie mensen van de organisatie naar Azië mag. “Ik zie het als een soort vervolg op de komst van ons Roemeense pleegkind Paula. In De Stadskoerier las ik destijds dat pleeggezinnen werden gezocht. Dan kun je tig redenen bedenken waarom je dat niet doet, maar ik besloot om het toch aan mijn gezin voor te leggen. Met elkaar genoten we vervolgens enorm. Ook nu weer heb ik het aan mijn vrouw Tabitha voorgelegd. ‘Echt iets voor jou’, zei die meteen.”

En dus gaat Schurink begin 2017 naar Azië. De eerste bestemming is een zogenaamd gesloten land, waar christenen niet met open armen worden ontvangen. “Daar verblijven we acht dagen. We ontmoeten de zendelingen en draaien mee in de vaak beginnende gemeenten. Gelovigen mogen maar op een paar plekken in het land samenkomen. De overheid is ook niet blij met de zendelingen. Daarom mogen we ook weinig vertellen over waar we precies heen gaan”, legt Schurink uit.

Thailand biedt wat dat betreft veel meer openheid. “Daar bezoeken we ook echt geloofsgemeenschappen. Ik hoop daar gesprekken te kunnen voeren, al zal dat nog niet meevallen: mijn Thais is niet zo goed en je moet maar afwachten of de mensen daar Engels spreken. Ik ben vooral benieuwd hoe het is om in zulke landen te geloven. Laten we wel zijn: voor ons is dat makkelijk, waardoor je ook wat ‘lauw’ en passief in het geloof staat. Ik vraag me af hoe je geloofsleven is als dat eigenlijk niet wordt toegestaan.”

Zelf heeft geen Schurink geen ambitie om zendeling te worden. “Al zeggen veel mensen wel dat het besmettelijk is”, glimlacht de Genemuidenaar, die in het dagelijks leven bij Breman werkt. “Wat wel mijn hart heeft is het wegvallen van kerkmuren. Ik vind het heel mooi als meerdere kerkgenootschappen samen iets organiseren. Op vakanties kan dat vaak wel. Verder richt ik me met acties rond deze reis vooral op kinderen. Als je jong betrokken raakt bij het geloof, heb je daar voor de rest van het leven iets aan.”

Daarom heeft Schurink een kleurwedstrijd georganiseerd. Ouders van de hervormde scholen troffen die vandaag aan in de wekelijkse Memo. Anderen kinderen kunnen de kleurplaat via onderstaande link downloaden. “Iedereen kan vervolgens de kleurplaten inleveren bij ons kraampje tijdens Komt Allen Tezamen op het Havenplein. Daar verkoop ik volgende week ook frikandellen en loempia’s, waarvan de opbrengst ook naar de zending gaat.”

Wat de prijzen van de kleurwedstrijd zijn, weet Schurink nog niet. “Mijn idee is namelijk dat ik de prijzen tijdens de reis ga kopen.”

Meer weten over de reis? Kijk dan op www.zendingsexpeditie.nl

De link naar de kleurplaat: Kleurplaat Zendingsexpeditie 2017

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500