Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Stadshagen krijgt treinstation

Geplaatst op: 14 december 2016

Met de nieuwe treinhalte bij Stadshagen krijgt Zwolle een tweede treinstation met een aantrekkelijke groene omgeving. Er komt extra ruimte voor fietsen en een bushalte aan de zijde van Stadshagen, zo stellen burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad. Komend jaar wordt de Kamperlijn geëlectrificeerd en komt er een nieuwe treinhalte bij Stadshagen. Daarmee krijgt Zwolle het langverwachte tweede treinstation.

In aansluiting op de plannen van ProRail voor de halte en de tunnel heeft de gemeente nu een ontwerp uitgewerkt voor de buitenruimte rond het station. De Belvédèrelaan wordt  doorgetrokken onder de spoorlijn door, met een bocht naar de Hasselterweg en vormt tevens de toekomstige ontsluitingsweg voor autoverkeer van de Tippe.

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan in juni heeft de gemeenteraad aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid. Daar is in het ontwerp rekening mee gehouden, onder meer door verplaatsing van de fietsoversteek op de Belvédèrelaan naar de Havezathenallee, de verhoogde eivormige rotonde en een lagere rijsnelheid.

Extra bus Deltion in spits
In de ochtendspits gaat er voor scholieren uit Kampen een speciale bus rijden van station Stadshagen naar het Deltioncollege. Hiermee wordt de volle buslijn 9 vanaf station Zwolle ontlast. Deze bus krijgt een eigen halteplek bij het nieuwe station.

Op verzoek van de gemeenteraad is onderzocht of het haalbaar is deze bushalte en de parkeerplaatsen aan te leggen aan de andere kant (de Tippezijde) van de spoorlijn. Daardoor wordt volgens b en w de overstap van de trein naar de bus en andersom echter een stuk minder aantrekkelijk. Daarom stellen ze voor om alle voorzieningen voor bus, auto en fiets aan de zijde van Stadshagen aan te leggen.

Spoorbrug Blaloweg
In het kader van de opwaardering van de Kamperlijn wordt ook de spoorbrug over de Blaloweg verhoogd. De provincie Overijssel stelt hiervoor een extra bijdrage beschikbaar van 350.000 euro.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500