Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 november 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Stereo sluit jaar af in Rouveen

Geplaatst op: 20 december 2016

Wie geen vreemdeling is in de regio heeft in de afgelopen weken kunnen opmaken dat er  zaterdagavond jl. alom een veelkleurig aanbod van zang en muziek te zien en vooral te horen was.   Binnen dat regionaal aanbod neemt Kampen met de kolossale statige Bovenkerk als bijzondere locatie een zeer grote plaats in.

Bovendien bood Kampen door plaatselijke initiatieven zaterdag nog eens extra keuze voor diegene die de een ogenblik de dagelijkse beslommeringen thuis wilde laten. Te midden van al dat regionaal en plaatselijk cultureel geweld voer het Christelijk Genemuider Mannenkoor Stereo zaterdag een geheel eigen koers. Het silhouet van de hiervoor genoemde Bovenkerk is beeldbepalend voor kampen, maar niet alleen dát, de formidabele akoestiek was voor het mannenkoor Stereo  mede als het ware geluidsbepalend in de keuze voor het jaarlijks kerstconcert van het koor. Aangevuld met een keur van professionals uit de muziekwereld die hun vak als geen ander verstaan: dirigent Harm Hoeve, organist Martin Zonneberg, fluitist Marjolein de Wit, het strijkorkest Ars Musica en ditmaal als extra de vocale medewerking van de Fins-Russische zanger Viktor Klimenko maakten het concert tot een bijzonder gebeuren.  Primair was daar uiteraard het Stereo-eigen kerstrepertoire van aloude (kerst) liederen.  Bijzonder was ook de kooropstelling, gelijk aan de opstelling die werd ingenomen ten tijde van het jubileumconcert in april jl.. Als het ware een achterwaartse opstelling, daarbij dankbaar gebruik makend van de keuze die in de Bovenkerk kan worden gemaakt uit twee aanwezige monumentale orgels. Zowel koororgel  als mede het monumentale Hinszorgel deden dienst. De grandeur van beide instrumenten en de praktische toepassing daarvan bij enerzijds koorbegeleiding en anderzijds de begeleiding van de gemeentezang was weer een openbaring. Kortom, (solo)zangers, uitgelezen musici en schitterende instrumenten deden recht aan het meest opvallende element in het Kamper stadsgezicht.

Na het kerstconcert in Rouveen dinsdag 20 december kan het (Jubel) jaar waarin Stereo het 50 jarige bestaan mocht herdenken definitief worden afgesloten. Het Mannenkoor gaf aan dat jubileum in het  bijzonder uitvoering door middel van jubileumconcerten,  opnieuw in de Bovenkerk in Kampen en in de Grote kerk in Dordrecht. Bijzonder ook het concert op Urk, de bakermat en verzamelplaats van mannenkoren.  De lof op Urk en omstreken over Stereo’s  optreden was eveneens bijzonder zowel in woord en geschrift. Overigens, wie het eerste jubileumconcert van 9 april jl., uitgevoerd in de Bovenkerk van Kampen nog eens wil zien en beluisteren kan terecht op de website van het koor:  www.stereogenemuiden.nl. Met twee simpele klikken komt u direct op de opname van het gehele concert zoals dat destijds door de Reformatorische Omroep is uitgezonden.

Voor de liefhebber heeft Stereo ook in 2017 veel  en in den lande wijdverspreid te bieden.  Van Zwartsluis tot Delft staan nu reeds een tiental optredens -2017 op het programma inclusief het D.V. 16 december 2017 uiteraard traditioneel uit te voeren kerstconcert in Kampen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500