Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Terugblik 2016: wethouder Knol

Geplaatst op: 30 december 2016

Foto: archief

2016 was het jaar van het ‘Sociaal Domein’. Zeker voor wethouder Gerrit Knol, die het hele proces van het overnemen van de verantwoordelijkheden bestuurlijk in goede banen moest leiden. “We hebben in 2015 de transitie gehad, nu zijn we volop bezig met de transformatie. Dat proces loopt nog wel twee jaar door. In Scandinavië hebben ze er trouwens zo’n tien jaar over gedaan.”

“Als ik kijk naar de taken die de gemeenten hebben gekregen, gaat het landelijk best goed. Over de situatie in Zwartewaterland ben ik tevreden. In een paar gevallen hebben we maatwerk moeten toepassen om een probleem op te lossen. Gelukkig hebben we hier een gemeenschap met een grote betrokkenheid op de medemens”, vindt Knol. Nu wordt het tijd om te ‘ontschotten’.  Dit betekent dat er integraal gewerkt wordt binnen het sociaal domein. Er komt één loket voor zowel de Wmo, als de jeugdzorg en de participatiewet. Dit moet voorkomen dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Een positieve ontwikkeling noemt Knol het pilotproject om statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) naar werk te begeleiden en het project om mensen in de bijstand, via sport, een prikkel gegeven om in beweging te komen. Daardoor komen ze verder in de samenleving. Ook op het gebied van de schuldhulpverlening zijn er het afgelopen jaar stappen gemaakt.”

Iets wat Knol na aan het hart lag in het afgelopen jaar, waren de bibliotheken. “Die zijn voor de komende jaren veilig gesteld. We hebben daarbij  een mooie koppeling weten te maken met het sociaal domein, zodat de bibliotheken ook als informatiepunt en als ontmoetingsplek fungeren.”

Blij is hij ook over de aantrekkende woningmarkt. “Er wordt weer gebouwd, vooral in Zwartsluis. Het Besto-terrein is voor een deel opgeleverd, en ook aan de Scheepvaartlaan is het nodige gebeurd.” In Hasselt om de Weede is de relatie met de mede-ontwikkelaar afgebouwd en loopt het goed met de verkoop.  Om te kijken wat de behoeften zijn op het gebied van wonen, deed de gemeente een woonbehoefteonderzoek het afgelopen jaar. “Daarop is bovengemiddeld gereageerd”, zegt Knol opgetogen. “Dat laat toch zien dat er een grote betrokkenheid onder onze inwoners is.”

Dat geldt ook voor Knol. “Ik ben heel erg van verbinden”, merkt hij op. “Zoeken naar mogelijkheden om samen op te trekken. Om win/win situaties te creëren. Ook geloven verbindt. Als ik in de sporthal zit tijdens de Kerstnachtdienst, dan zie ik geen kerkmuren, maar zijn we echt met Hasselters onder elkaar. Verbonden in het geloof.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500