Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 augustus 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Familie Visscher al eeuwen ‘in de vis’

Geplaatst op: 8 mei 2017

De vis van Visscher is geliefd, zoals blijkt op de markt in Hoogeveen

‘Sinds 1935’ staat op de kleding van de medewerkers van Visscher’s Zeevishandel, maar eigenlijk voert de historie van het bedrijf nog veel verder terug. “De opa van mijn vader had bijvoorbeeld een rokerij en vermoedelijk zat onze familie al rond 1800 in de visserij”, zegt Dirk Visscher, die zelf ook al bijna dertig jaar in het vak zit.

Een andere toekomst heeft hij nooit overwogen. Al vanaf zijn jeugd werkt hij mee in het bedrijf van vader Luite en ooms Henk en Jan. Henk is nog steeds actief binnen het bedrijf. “Mijn opa is in 1935 begonnen met venten. Dat gebeurde in die tijd nog met de bakfiets. Daarmee legden ze grote afstanden af. Ik heb wel eens iemand gesproken die in Klazienaveen vis van mijn opa had gekocht. Dan mogen wij tegenwoordig niet mopperen…”, glimlacht Dirk over het verleden van het bedrijf.

De overgang van bakfiets naar goed uitgeruste verkoopwagens, is niet de enige verandering. “Vroeger ging mijn vader drie keer in de week naar de visafslag in Urk. Vervolgens kwamen er grote hoeveelheden vis binnen en die werden dan met de hele familie gefileerd, inclusief de vrouwen. Dat gaat nu anders. We krijgen de vis nu gefileerd en wel aangeleverd van onze vaste handelaar op Urk.”

Na de Tweede Wereldoorlog veranderde het venten in vaste plaatsen op weekmarkten. En dat is nog steeds de belangrijkste activiteit van het bedrijf, dat bijna dagelijks met twee verkoopwagens uitrukt naar onder meer Slagharen, Dedemsvaart, Ommen, Zwolle en Hoogeveen. “Op de meeste markten staan we al vijftig jaar. We kennen iedereen met naam en toenaam. Sommige mensen vertellen je lief en leed. De gezelligheid is ook de charme van een markt. En op de markt is altijd toeloop. Dat is het voordeel ten opzichte van een standplaats.”

Vijftig jaar op dezelfde plaats staan, is ook een bewijs van kwaliteit leveren. De vis van Visscher is in veel plaatsen een begrip, weet ook echtgenote Anita. Met een lach: “Toen we net verkering hadden, reed ik wel eens naar een markt toe om Dirk nog even te zien. Die had dan nauwelijks tijd omdat het altijd druk was, terwijl het bij collega’s veel rustiger was.”

Het aanbod is de laatste decennia verbreed, vertelt Dirk. “We verkopen veel meer gebakken vis dan vroeger en de roerbakschotels zijn heel populair. Het aanbod aan vis zelf is niet echt veranderd: je bent toch afhankelijk van wat uit het water komt. Wel zit er een verschil tussen ochtend- of middagmarkten. Op de grote zaterdagmarkt in Hoogeveen verkopen we veel vis aan het winkelend publiek: die eten een haring of een gebakken visje. Bij andere markten zie je meer mensen die ook vis inkopen om zelf te bakken.”

De thuismarkt wordt uiteraard ook niet vergeten. Ooit werd verkocht vanuit de winkel aan de Nieuwstraat, maar tegenwoordig staat Visscher’s Zeevishandel elke dinsdag op de weekmarkt van Genemuiden en op zaterdag bij het bedrijf tegenover de Boni en de Aldi. Zelf staat bij Dirk en Anita ook minimaal twee keer in de week vis op het menu. “Ik kan me voorstellen dat een bakker van taarten voorzichtig is met zijn eigen producten, maar vis kun je altijd blijven eten. Haring, zalm, kabeljauw…dat staat hier vaak op tafel.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500