Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vrijwilligers vernieuwen vlonderpad

Geplaatst op: 18 mei 2017

Vrijwilligers zijn vanaf nu twee dagen in de week bezig met het vernieuwen van het vlonderpad bij Bezoekerscentrum de Wieden. Vorig jaar realiseerden ze al een nieuw traject van ongeveer driehonderd meter. Nu pakken ze het bestaande pad aan.

Vrijwilligerscoördinator Roelof de Jonge van Natuurmonumenten schat in dat die route al twintig tot 25 jaar bij ‘de Foeke’ ligt. Destijds is het aangelegd door de sociale werkvoorziening. Zo langzamerhand was het toe aan vernieuwing. “Bovendien maken we het pad nu ook geschikt voor rolstoelers”, aldus De Jonge, die dinsdag met een clubje van vrijwilligers aan de slag is.

De renovatie van het vlonderpad is een behoorlijke klus. Dagelijks vernieuwen de vrijwilligers ongeveer 35 meter en de totale lengte van het wandelpad is 1,2 kilometer. Daarmee komen de vrijwilligers de zomer wel door. De ene helft van de groep verwijdert het oude pad, de andere helft plaatst de nieuwe stukken. Die zijn van ander materiaal gemaakt. “In plaats van hout en roosters is nu gekozen voor gerecycled kunststof. Dit is duurzaam en bovendien veilig voor de wandelaars”, vertelt Gert Otten.

De inwoner van Sint Jansklooster is een van de nieuwe vrijwilligers die zich de afgelopen periode bij Natuurmonumenten meldden. Ze werken overal in De Wieden aan projecten van Natuurmonumenten. Elders op het vlonderpad hangen ze dinsdag bijvoorbeeld ook nog een camera op bij het uitkijkpunt bij de zwarte sterns. “We hebben een heel gemêleerd gezelschap. De sfeer is heel leuk”, zegt Otten. “We bepalen ons eigen tempo, maar hebben wel eergevoel: als een stuk af moet, dan maken we het af.”

Wandelaars komen op het vlonderpad onder meer een vogelkijkpunt, een veenschuur, een tjaskermolen, bloemrijk hooiland, riet en moerasbos tegen. De blik op de Beulakerwijde is ook prachtig. Tijdens de renovatie blijft het pad gewoon open, benadrukt De Jonge. “Na elke werkdag zorgen we dat het pad weer goed begaanbaar is.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500