Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterland bij de veiligste twintig gemeentes

Geplaatst op: 19 mei 2017

De jaarlijkse AD Misdaadmeter laat zien hoe het staat met de criminaliteit in Nederlandse gemeenten. In deze ranglijst van (on)veilige gemeenten staat Zwartewaterland op nummer 370. Dat betekent een plek in de top 20 veiligste gemeenten van het land. Op vrijwel alle delicten die onderdeel uitmaken van de misdaadmeter zien we in 2016 een afname ten opzichte van het jaar ervoor.

Score Zwartewaterland
Dat Zwartewaterland een veilige gemeente is, hebben we te danken aan een hoge betrokkenheid van de samenleving. Hoge deelname aan Burgernet en verschillende initiatieven die in de afgelopen periode zijn ontstaan voor WhatsApp-buurtpreventie laten dit ook zien.

Natuurlijk is dit resultaat is ook ten verdienste van de politie. De samenwerking tussen gemeente en politie is in de afgelopen jaren geïntensiveerd, na de vorming van de nationale politie. De politie is ‘context gedreven’ gaan werken, waardoor de agenten meer in verbinding staan met de wijk. De vraag van inwoners is hierbij meer centraal komen te staan.

Landelijke scores
Landelijk daalde het aantal aangiftes met 8 procent. In de steden liep de misdaad sneller terug dan op het platteland. Volgens de AD Misdaadmeter hebben juist kleine gemeenten het moeilijk de criminaliteit naar beneden te krijgen en te houden. In meer dan de helft van alle kleine gemeenten stéég het aantal aangiftes. Terwijl wel in grote gemeenten de criminaliteit afnam.

Totstandkoming lijst
Voor de samenstelling van de AD Misdaadmeter zijn gegevens van de politie over 2016 gebruikt. De ranglijst van (on)veilige gemeenten is berekend aan de hand van de cijfers van tien delicten: woninginbraak, inbraak in schuur of garage, diefstal uit auto, diefstal van auto of motor, zakkenrollen, bedreiging, mishandeling, straatroof, overvallen en vernieling. Deze delicten zijn per gemeente afgezet naar inwoneraantal. Bovendien zijn ze gewogen naar impact voor het slachtoffer.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500