Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Toeristische trekpleister Genemuiden

Geplaatst op: 14 juni 2017

In Genemuiden zijn we lekker bezig. Het centrum wordt onder handen genomen en we keren weer terug richting de sfeer die wordt aangewakkerd door hipster Nederland: ‘vroeger’. Alles moet weer proeven, ruiken en er uitzien zoals het vroeger was. En ik moet eerlijk zijn, het ziet er allemaal heel leuk uit. Het vrolijkst word ik van de visnetten bij het sasbruggien, het doet zo lekker authentiek aan. Kudo’s voor degene die op dit idee is gekomen. Wanneer ik de visnetten zie, moet ik ook altijd even denken aan mijn grote liefde Griekenland. Och, Griekenland. Ik durf wel haast te stellen dat Griekenland voor mij elke keer een soort thuiskomen is. Na een vakantie op Griekenland, probeer ik de sfeer vaak nog even vast te houden. Zo gooi ik nog drie weken na thuiskomst het servies op de grond en roer ik elke ochtend een handvol gyros door de Brinta.

De visnetten bij het sasbruggien, doen me denken aan de haven van Kos. Mensen die wel eens op Kos zijn geweest, zullen precies weten wat ik bedoel. In het kleine haventje bij de barstreet, zitten de hele dag oude mannetjes vis te verwerken. Achter deze kereltjes in het water zie je oude, nostalgische vissersbootjes liggen. Het lijkt nog het meest op een scène uit Dik Trom, alleen dan met Griekse figuren en is Veldwachter Flipsen even van het toneel verdwenen. De Griekse vissers wekken de indruk dat ze de hele nacht in touw zijn geweest op zee en op dat moment de verse vangst van die nacht aan het schoonmaken zijn. U en ik snappen natuurlijk dat dit in scène is gezet, de visjes worden gewoon geleverd door de groothandel en de oude mannetjes worden ingehuurd door de lokale middenstand. En er zijn altijd toeristen die met open ogen in dit schouwspel trappen.

Daarom leek het mij een leuk idee om dit ook in Genemuiden op te zetten. Wij – Gaellemunigers, hebben immers een rijke historie als het gaat om de visserij. Tussen april en september fietsen elke dag tientallen, misschien zelfs wel honderden toeristen langs de visnetten bij het sasbruggien. Hoe leuk zou het zijn om daar gewoon twee of drie oude mannetjes neer te zetten die de hele dag lekker authentiek bezig zijn. Bij De Meente gaan we dus vanaf nu de dagbesteding ‘vis van vroeger’ invoeren. Beetje paling roken, of Hollandse garnalen pellen.

“Ja maar Nick, in het zwarte water zitten toch helemaal geen Hollandse garnalen?”

– Nee, dat weet ik wel. Maar dat hebben de toeristen op de fiets toch helemaal niet door joh.

Elke dag honderden fietsers die op hun weg richting Giethoorn worden gelokt door de geur van gerookte paling. Volendam, eat your heart out. Genemuiden dat Giethoorn verdringt op het landkaartje dat Aziaten krijgen te zien tijdens hun vlucht naar Nederland. Amsterdam. Den Haag. Keukenhof. Genemuiden. Meer zijn ze niet nodig qua informatie. Spijker ik ondertussen m’n steenkolen even Engels bij, om de verdwaalde toeristen bij te kunnen staan.

“Yes hello, i’f joe are looking voor the sasbridge, i’ts over there, just follow the geur of the smoked paling”.

Nu al een succes.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500