Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

PvdA ‘moe’ van samenwerking raad

Geplaatst op: 29 juni 2017

“Je kan als oppositiepartij zeggen en voorstellen wat je wilt, er wordt niet naar geluisterd”, zegt PvdA-raadslid Astrid Dijkstra donderdagavond bij de zogeheten ‘Algemene Beschouwingen’. “Voorstellen worden consequent afgewezen door het machtsblok, ook al is men het er eigenlijk mee eens.”

Het PvdA-raadslid blikt terug op de afgelopen vier jaar. Het is de laatste keer voor de gemeenteraadsverkiezingen dat er Algemene Beschouwingen worden gehouden. Ze vindt dat dit niet de manier is hoe democratie hoort te werken. “Uiteraard beslist de meerderheid, maar wel met respect voor minderheden en met een open houding naar voorstellen van anderen.”

Ze noemt het een ‘dieptepunt’ dat de SGP tegen een wijzigingsvoorstel van PvdA en VVD stemde. “De SGP gaf openlijk aan de wijze van financieren van wethouder Visserman fout te vinden, maar meestemmen met een amendement van PvdA en VVD werd als een nog grotere no-go beschouwd. Liever foute besluitvorming dan samenwerking met ‘de overkant’. Het is om moe van te worden.”

VVD-raadslid John Smits doet nog een duit in het zakje. Hij meent dat het college aangeeft dat de coalitie bepaalt en de oppositie een noodzakelijk kwaad is. Hij benoemt de betekenis van het woord ‘beleid’ uit de Dikke van Dale: gedragslijn voor de verwezenlijking van bepaalde doelstellingen’. “Dus eigenlijk: als je niets doet en de omstandigheden zijn zodanig dat je je doelstelling met nietsdoen kunt bereiken, mag je zeggen dat je daarom trendbeleid hebt gemaakt.”

Volgens ChristenUnie-fractievoorzitter Tamme Spoelstra moet de PvdA eerst naar zichzelf kijken. “U besluit uw partij af te schaffen en dan toch door te gaan. U maakt er een Partij van de Aandacht van.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500