Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Jan van Ommeren slaapt ’s zondags uit door melkrobot

Geplaatst op: 5 juli 2017

Robots om te melken: DeLaval levert ze al twintig jaar. Om dat te vieren, zetten twaalf Nederlandse boerenbedrijven, die samenwerken met DeLaval, de deuren open. De boerderij van Jan van Ommeren (tussen Hasselt en Genemuiden) is een van de bedrijven die meedoet. Sinds 2013 doet hij mee met het Vrijwillig Melk Systeem (VMS).

Daarbij kunnen koeien zelf bepalen wanneer ze gemolken worden. “In het verleden zei men dat je met een robot niet kunt weiden (de koeien in de wei laten gaan, EK)”, vertelt Van Ommeren. “Maar dat doen we wel. Het vraagt wel een stuk inzet, maar het is mogelijk.”

Van Ommeren heeft zijn weiland verdeeld in negen perceeltjes. “De koeien komen door de weidepoorten elke dag in een nieuw stukje. Die poort ziet ook of de koe al gemolken is. Als dat niet zo is, dan wordt de koe weer naar binnen geleid.” Vandaag gingen de koeien om 8:00 uur naar buiten toe. 95 procent van alle koeien is al in de wei geweest, schat de boer.

“Maar nu wordt het warmer en dan gaan ze de stal weer in”, vertelt hij. “Ze hebben dus de keuze wat ze willen. Maar het vraagt wel management om de koeien weer op tijd binnen te krijgen. Als alles bijna buiten loopt, doen we de poort dicht. Langzaamaan gaan ze dan weer naar binnen. En als rond 23:00 nog niet alles binnen is, dan ga ik erachteraan.”

Gaandeweg de dag zijn er altijd wel koeien binnen. “De robot draait 24 uur per dag. Je kunt dus niet zomaar koeien in het land opsluiten. En naar buiten gaan ze toch wel, want als ze elke dag een nieuw stukje land krijgen, trekt ze dat naar buiten.”

Voor Van Ommeren zijn er sinds het gebruik van de melkrobots (hij heeft er twee) mogelijkheden bijgekomen. “Eerder molk ik 90 koeien, nu zijn dat er 130. En je molk altijd van 6:00 tot 8:00 en ’s avonds om 16:30 weer. Nu loopt het de hele dag door, een koe moet eigenlijk ook wel drie keer per dag gemolken worden. En een koe die net gekalfd heeft, vier keer.”

Dat is dan ook terug te zijn in de cijfers: “Eerst gaven de koeien op de piek zo’n 45 liter per dag en daarmee hield het op. De piekproductie loopt nu wel op tot 50 liter als de koe goed op de robot loopt. Dat is wel een voorwaarde, anders zie je dat de productie niet piekt. Maar het voer dat we nu hebben is ook wat harder.” De koeien waren redelijk snel gewend aan de nieuwe situatie, vertelt de melkveehouder. “Voor de boer is de gewenning groter, je moet een nieuw ritme op zien te bouwen. Ik was gewend om zeven dagen per week om 6:00 uur te gaan melken, dat ben je nu kwijt. Aan de andere kant ben je flexibeler: zondagsmorgens blijf ik nu liggen tot 7:00 uur.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500