Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veel ongelukken bij start scholen

Geplaatst op: 28 augustus 2017

Ieder jaar vraagt Veilig Verkeer Nederland aandacht voor jonge weggebruikers als eind augustus begin september de scholen weer beginnen. Dat is niet voor niets. Onderzoek wijst uit dat juist in die periode veel scholieren na een ongeval in het ziekenhuis belanden.

Daarbij gaat het om aantallen jonge weggebruikers. Wat blijkt? Waar maandelijks gemiddeld zo’n 840 12- tot 17 jarigen na een ongeval naar het ziekenhuis moeten, loopt het aantal in september op naar 1250. Onder de 12-jarigen is dan de grootste stijging te zien. Daarbij gaat het zelfs om een verdubbeling in het aantal ongevallen. Dat zijn veelal de ‘brugpiepers’ die voor het eerst naar de middelbare school gaan.

De oorzaak laat zich makkelijk raden: kinderen moeten wennen aan de route naar hun nieuwe school. Ze rijden vaak een langere en ingewikkelder route met nieuwe verkeersituaties, ze moeten wennen aan de vaak nieuwe fiets en pubers zijn minder gefocust op de gevaren en risico’s in het verkeer.  Verder is er nieuwe afleiding zoals de smartphone.; sommigen luisteren naar muziek, anderen lezen of versturen berichtjes. Het gebruik ervan op de fiets kan verschrikkelijke gevolgen hebben.

7 tips om je kind veiliger naar de brugklas te laten gaan:

1.      Oefen de route samen

2.      Dode hoek vuistregel 1: Blijf rechts en ruim achter een groot voertuig

3.      Dode hoek vuistregel 2: Houd minimaal 3 meter afstand tot het voertuig

4.      Met je schooltas achter op je fiets in plaats van voor, heb je meer balans

5.      Zorg voor een veilige fiets

6.      Zorg dat je kind zichtbaar is in het donker en bij slecht zicht!

7.      Maak afspraken over het niet gebruiken van de smartphone op de fiets en geef het goede voorbeeld!

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500