Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuiden, maar dan van computeronderdelen

Geplaatst op: 9 september 2017

“Mijn zoon heeft een opleiding gevolgd van computers. Zijn moederbord was kapot en dat wilde hij in de kliko gooien. Ik zei: ‘dat is toch doodzonde!’ Daar zit een enorm stuk vernuft in.” En zo begon een nieuwe hobby van Co Mateboer: maquettes maken van oude computeronderdelen. Vanaf vandaag exposeert hij die in ’t Olde Staduus.

Mateboer maakte onder andere maquettes van Hasselt, Zwartsluis en natuurlijk Genemuiden. De hoofdlijnen daarvoor haalde hij uit oude stafkaarten. “Ik was eens een keer jarig en de kinderen vroegen wat ik voor m’n verjaardag wilde hebben. Ik zei: ‘doe maar wat oude computers’. Nou dat heb ik geweten! De hele garage stond vol.”

Vanaf die tijd kon Mateboer zich uitleven. “Als je nou kijkt: hier zie je zo de Burgemeester Ten Veldestraat, daarachter de Klaas Benninkstraat”, wijst hij. Het bracht hem op een idee. Zijn allereerste werkstuk werd een vliegveld, vanwege zijn vrijwilligerswerk bij de MAF, een zendingsorganisatie die vooral werkt per vliegtuig. Daarna volgden de plaatsen van de gemeente Zwartewaterland. Ook Elburg en Jeruzalem zijn inmiddels door Mateboer vervaardigd. “Salomo en zijn consorten zouden het nu niet herkennen hoor”, grapt hij.

“Eraan werken is prachtig”, vertelt Mateboer. “Maar waar laat je het?” In ’t Olde Staduus dus, voor een tijdje. In het kader van de Open Monumentendag werd de expositie zaterdagmorgen geopend door de kunstenaar zelf, die tegelijkertijd ook exposeert met kunstwerken in de stijl van De Stijl. Die kunstgroepering bestaat dit jaar 100 jaar, wat reden is voor diverse exposities. In ’t Olde Staduus is ondermeer een plaat van het Sasbrugje te zien; maar dan rechthoekig getekend.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500