Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Brugpiepers (column Erik Driessen)

Geplaatst op: 12 september 2017

“Onderdeel van het opvoedproces”, glimlacht de dienstdoend veerman, terwijl hij een ferme knip in mijn veertigrittenkaart zet. Hij doelt op het grote peloton brugpiepers op de pont. Ongetwijfeld onderweg naar het Agnieten College en misschien nog niet helemaal op de hoogte van de verkeersregels op de pont. Ze staan wat te ver naar rechts. En bij het aanmeren vliegt even later natuurlijk een flink deel niet het fietspad op, maar de Veerweg richting De Noorde.

Je kunt erop mopperen, of even terugdenken aan je eigen schoolperiode. De zomer van 1983 kan ik nog moeiteloos terughalen. Een flinke steen op de maag, behoorlijke onrust in het hoofd en tegelijkertijd de nieuwsgierigheid naar de ‘grote school’. Ik zag er bepaald niet naar uit. Die zes jaar op de Ichthus School bevielen prima en vlogen voorbij. Voordat je het weer zit je op een fiets en moet je door regen en wind naar Zwartsluis. Nog een geluk dat de keuze niet op Zwolle of Kampen was gevallen.

In de zomervakantie bereidde ik me terdege voor op de nieuwe school. Schriften, pennen, multomappen en tabbladen waren ruim op tijd binnen. Juist met die tabbladen ging het mis. Tijdens de allereerste les op die vermaledijde school meldde de muziekleraar dat er een multomap met plastic tabbladen diende te komen. “Meneer, ik heb al papieren tabbladen gekocht, is dat ook goed?”, vroeg ik in al mijn onschuld.

De muziekdocent keek of ik zojuist een oneerbaar voorstel had gedaan, stond op uit zijn stoel en vroeg op weinige sympathieke wijze of ik niet had gehoord wat hij zei. “Plas-tic tab-bla-den”, herhaalde hij zijn woorden nog een keer. Fijn die nieuwe school, hier zou ik me prima thuis gaan voelen. Aan die roestige coladoppen op de flesjes Pepsi zou ik vast ook snel gaan wennen. Net als aan dat gezeur van derdeklassers over ‘stippen’.

In de maanden die volgden kwam het overigens dik voor elkaar op die school in Zwartsluis. Ik bleef er zelfs een jaar langer hangen dan strikt noodzakelijk. Die kwajongens op de Veerweg nemen binnenkort vast ook wel het fietspad.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500