Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente zoekt duurzame huizenbezitters

Geplaatst op: 13 september 2017

De gemeente Zwartewaterland zoekt inwoners met duurzame woningen die hun huis willen openstellen tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute. Tijdens de zogenoemde opendeurdagen op 4 en 11 november kunnen belangstellenden dan een kijkje komen nemen.

In vijf jaar tijd is de Duurzame Huizen Route uitgegroeid tot een onafhankelijk platform waar huiseigenaren zich het hele jaar door kunnen oriënteren op duurzaam wonen. Zo kunnen er via de website vragen worden gesteld aan deelnemende huiseigenaren, zijn er opendeurdagen tijdens de eerste twee zaterdagen van november en worden er thematours georganiseerd.

Op bezoek in een duurzaam huis
In het afgelopen voorjaar zijn er bijna 40 thematours gehouden. Dit zijn verdiepende excursies naar een woning met een specifiek thema. Het bleek dat vooral gasloze woningen populair zijn bij bezoekers. Deze woningen zijn goed geïsoleerd en hebben bijvoorbeeld een warmtepomp aangevuld met een buffervat, zonnecollectoren, zonnepanelen en soms een pelletkachel. Steeds meer mensen krijgen het voor elkaar om hun huis zo aan te passen dat de gaskraan dicht kan.

Ervaringen delen

Huiseigenaren die hun huis duurzamer hebben gemaakt kunnen hun huis als voorbeeld op de website aanmelden. Ervaringen met isoleren, warmtepomp of een geheel energiezuinige woning; elke ervaring telt. Tijdens de opendeurdagen op zaterdag 4 en 11 november is het mogelijk om de deuren te openen voor bezoekers en hun duurzaam woonverhaal te vertellen. Voor bezoekers is dit een unieke kans om duurzaam wonen in de praktijk te ervaren.  “Ervaringen uitwisselen en met eigen ogen zien hoe het in de praktijk werkt is een goede opstap om zelf ook de stap te zetten naar energiezuiniger wonen,” aldus wethouder Arie Speksnijder. “De persoonlijke verhalen betekenen veel voor iemand die zelf ook aan de slag wil gaan met duurzaam wonen. We ondersteunen de Duurzame Huizenroute daarom van harte en roepen de inwoners van Zwartewaterland op om hun duurzame woning open te stellen voor anderen”. Aanmelden kan via www.duurzamehuizenroute.nl/aanmelden.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500