Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Johan Voorhorst houdt van schilderen én les geven

Geplaatst op: 15 september 2017

Johan Voorhorst start in oktober een beginnersgroep tekenen en schilderen. Elke maandagavond heeft hij in zijn atelier aan de Roebol plaats voor zes leerlingen. Daar komt zijn liefde voor kunst en les geven samen.

“Het les geven mis ik wel een beetje”, glimlacht Johan in zijn atelier. Twee jaar geleden zwaaide hij af als docent restauratie en decoratie aan het Zwolse Cibap. Daar begeleidde hij ruim twintig jaar leerlingen die hun professie van hun talenten wilden maken.

Zelf is hij sinds 1996 aan het kunstschilderen. Min of meer op doktersadvies. “Toen ik op een middag van school naar huis reed werd ik heel benauwd en had pijn op de borst. Ik ben meteen doorgegaan naar de huisarts. Met spoed naar het ziekenhuis en niet veel later lag ik op de hartbewaking. Er was met mijn hart niet zoveel aan de hand. De volgende morgen gaf de hartspecialist me wel het volgende advies: als je hier niet heel snel weer wilt zijn, moet je het rustiger aan gaan doen. Toen heb ik een hobby gezocht waarin ik veel tijd kon steken. Van schilderen word ik heel rustig.”

Tekenen en schilderen dus. Hij volgde veel lessen en ontdekte zijn talent. “Terwijl ik vroeger op school helemaal niet kon tekenen. Dacht ik althans. Iedereen kan leren tekenen, maar het is een talent dat je moet ontwikkelen, Tekenen en ook schilderen leer je niet in vijf of tien lessen, maar door het veel te doen, bij anderen te kijken en les te nemen word je langzaam word je beter. Zelf heb ik bijvoorbeeld veel geleerd van Matthijs Souhoka.”

Inspiratie krijgt hij van veel onderwerpen. Hij heeft net een Limburgs landschap afgerond, werkt aan een stilleven en maakt schilderijen die zijn gebaseerd op Psalmen. “Ik schilder voor mezelf, maar vindt het wel leuk om onder de mensen te zijn en over mijn werk te praten. Ik mag graag iets overbrengen. Vandaar dat ik vorig jaar ben gestart met een groepje cursisten op woensdag. Dat is zo leuk dat ik ook op maandag met een enthousiaste groep aan de slag wil.”

Die volgen in het winterseizoen twaalf lessen, in het begin meer tekenen dan schilderen, maar na een aantal lessen komt de nadruk op het schilderen te liggen. Basiskennis is belangrijk, vindt  Johan. Bij tekenen bijvoorbeeld over vormen, lijnen, compositie en perspectief. Bij schilderen gaan we aan de slag met verschillende materialen, ondergronden en technieken. Tekenen en schilderen is vaak een worsteling, maar als het resultaat uiteindelijk geslaagd is of een boodschap overbrengt, geeft dat veel voldoening.”

De nieuwe cursus begint op 2 oktober. Kun je niet op maandag dan is er ook op woensdag nog plaats voor enkele cursisten. Kijk voor meer informatie op

www.jovo-art.nl of email:j.voorhorst28@gmail.com of 0644363551.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500