Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterland kent doorgaans meer schuldenaren

Geplaatst op: 12 oktober 2017

In Zwartewaterland zijn er doorgaans meer schulden dan in andere gemeenten, zo stelde schuldhulpverlener Bianca Stuiver tijdens een informatieavond in het gemeentehuis in Hasselt. Samen met enkele anderen informeerde zij de raad over schulden en de daaropvolgende trajecten.

“Hier is vaak sprake van ex-ondernemers. Dan verloopt een traject ook moeilijker”, zo verklapte ze. Met onder andere De Kern werden trajecten besproken die worden gevolgd wanneer er sprake is van schulden. In de informatieavond werd een bedacht verhaal van een gezin met schulden besproken, waarbij ook sprake is van een gokverslaving.

Dat laatste is interessant voor de ‘behandeling’, maar niet het belangrijkste. “Als er geen geld is voor boodschappen, is het niet in de eerste plaats belangrijk om te praten over achterliggende verslavingsproblematiek”, volgens Jaap Poetsma van maatschappelijk werk De Kern. “Het is dan belangrijk om de basis in stand te hebben. Is er ritme en regelmaat?”

Bij zulke gevallen is hij ‘benieuwd’ of er überhaupt de wil is om hulp te krijgen. “Een verslaafde zal heel gauw alles in het werk stellen om de verslaving in stand te houden. We kijken dan of ze de situatie bagatelliseren. En we gaan ook met de kinderen in gesprek.”

Bij de schuldhulpverlening worden diverse instanties betrokken. “Per gezin is er één casusregisseur. Je moet van elkaar weten wat je doet. Gelukkig zijn de lijnen hier onderling zeer kort.” In Zwartewaterland zijn de zaken dan ook goed op orde. Het nieuwe kabinet, dat naar verwachting over twee weken aantreedt, wil wachtrijen in de schuldhulpverlening terugdringen. In Zwartewaterland hoeft dat niet, er zijn namelijk geen wachtrijen. Vragen die vandaag gesteld worden, zijn binnen een week beantwoord.

Egbert Beuzenberg van De Kern probeert via meldingen, of mensen die zelf contact opnemen, altijd binnen een week op de stoep te staan. “De insteek is om altijd op huisbezoek te gaan.” Vervolgens wordt dan gekeken welke regelingen getroffen moeten worden. Dit jaar kwamen er tot nu toe zo’n 65 meldingen binnen, in ernst variërend van één gesprek tot een volledig behandelplan. Beuzenberg verwacht dat dat er dit jaar in totaal tachtig zullen worden. Daarbij is sprake van een toename: vorig jaar bleef het aantal meldingen steken op 54.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500