Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Schoolontbijt tussen de koeien

Geplaatst op: 9 november 2017

Een drukte van belang in de stal van Erf1 in de Mandjeswaard. Groep 8 van basisschool De Groenling in IJsselmuiden kwam ontbijten ter gelegenheid van het Nationaal Schoolontbijt. Voor Erf1 was het de eerste keer dat de boerderij daaraan meedeed.

Toch is het niet heel verwonderlijk. “Dit is wat typisch bij ons past”, vertelt Irene Bruins van Erf1. “We willen dat mensen weten waar het voedsel vandaan komt.” Om die rijden is de familie Bruins aangesloten bij het platform educatieboeren, dat opriep om mee te doen aan het schoolontbijt. Bruins nodigde daarvoor De Groenling uit. “Ik dacht ‘ we moeten maar zien of ze dat willen, want het is best een organisatie’. Ze moeten hier dan naartoe fietsen enzo.” Maar de juf bleek enthousiast.

En ze was niet de enige: ook de kinderen deelden het enthousiasme. “Wij zorgden voor een plekje en bestek en natuurlijk onze melkproducten, zoals kaas. Ze namen zelf broodpakketje mee.” De grote groep, van maarliefst 32 kinderen, kreeg na het ontbijt nog een rondleiding.

“Het was goed dat ze even op de boerderij waren”, vindt Bruins. “Hoe gaat dat nou allemaal, hoe maak je nou yoghurt en kaas van de melk? Dat konden ze vanmorgen zien.” En het onderwijs is ook nodig: “Soms zijn er opmerking bij dat je denkt: ‘nou nou’. We hebben bruine koeien, waarvan de kleur lijkt op ezels. Er was een jongen die dacht dat er een ezel in de stal stond. We hebben toen uitgelegd dat het toch een koe is. Dus het was nuttig dat ze hier waren.”

De koeien, die nog steeds buiten lopen, bleven vanmorgen even binnen na het melken. “Dat vonden we gezellig.” En zo zaten de kinderen te ontbijten tussen de koeien. “Dat vonden ze apart, maar ze staan er wel voor open. Ze waren ook niet bang, maar we kregen nog wel een opmerking: ‘het stinkt!’”, lacht Bruins. “Maar het was vooral ook heel gezellig.”

Wat haar betreft blijft het niet bij deze ene keer. “Ik denk dat we het volgend jaar doen. We geven natuurlijk al boerderij-educatie, dit is een verbreding van het bedrijf.” In het dagelijks leven is ze naast boerin ook diëtiste. “De beste plek om over voeding te vertellen, is waar het wordt gemaakt. Dat werkt beter dan vanachter een bureau. Vanuit die overtuiging staan we hier open voor. Als boer ben je ook boodschapper.”

Meteen al vanmorgen kwam de vraag of de koeien naar de slacht ook naar de slacht gaan. “We leggen dan uit dat wij als mensen de plicht hebben om voor dieren te zorgen. Melk past in gezonde voeding, en daar hoort ook vlees bij. Elke koe krijgt elk jaar een kalf. Moet je dat vlees dan maar weggooien? Wij vinden dat je goed voor de dieren moet zorgen en dat is een cirkel.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500