Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vlaggen in raadszaal komen er

Geplaatst op: 23 november 2017

In de raadszaal in het gemeentehuis in Hasselt komen zowel de Nederlandse als de Zwartewaterlandse vlag te hangen. Gemeentebelangen en VVD sloten zich aan bij het initiatief van SGP en CDA om de vlaggen op te hangen in de raadszaal. Dat voorstel deden de partijen in navolging van de Tweede Kamer, waar eerder een Nederlandse vlag werd geplaatst.

Volgens de partijen zijn  de vlaggen duidelijke symbolen van eenheid en verbondenheid. Daarom, vinden zij, verdienen de vlaggen een plaats in de vergaderzaal. De ChristenUnie stelde een aantal vragen bij het nut en de noodzaak van de vlag. ”Er hangt al een bescheiden vlag aan de muur”, stelde fractievoorzitter Tamme Spoelstra. “En Hasselt is geen Den Haag. De nationale vlag in een gemeentelijk parlement is niet relevant.”

Volgens Spoelstra voedt het ‘hele vlagvertoon’ verkeerde nationalistische gevoelens. “We leven in een spannende tijd”, stelde hij. “Is het wel een goeie timing?” De PvdA sloot zich daarbij aan: “Is dit nu het belangrijkste wat je nu op dit moment kunt indienen?”, vroeg fractievoorzitter Astrid Dijkstra aan haar raadscollega’s. Wel was het het de partij niet waard om zich te verzetten tegen het voorstel, waarvoor al een meerderheid was. De partij wilde daarom het voorstel uitbreiden en stelde voor om voortaan op 11 oktober (coming-outday) de regenboogvlag te hijsen.

“Te dik aangezet”, verweerde Roel Withaar (Gemeentebelangen) zich tegen de uitspraken van ChristenUnie-fractievoorzitter Spoelstra. “Die vlag is hier helemaal niet uit den boze, als we die als nationaal symbool gaan zien”, stelde VVD-er John Smits.

Uiteindelijk stemden de Partij van de Arbeid en de ChristenUnie tegen de motie. Het PvdA-voorstel om de regenboogvlag te hijsen, daar ging dit voorstel volgens CDA-fractievoorzitter Margreet Bosma niet over. Ze stelde voor dat de partij daarvoor zelf een voorstel indiende. Daarbij sloot de SGP zich aan.

De Partij van de Arbeid stelde een voorstel over en daarover stemde de raad hoofdelijk. Het voorstel haalde het echter niet. De VVD stelde dat er dan ‘meer en meer’ vlaggen aan toegevoegd zouden kunnen worden. “Hoe ver ga je dan?”, vroeg Smits. Hij stemde daarom tegen, net als de ChristenUnie, SGP en Gemeentebelangen. “Bij de regenboog hebben wij een heel andere gedachten”, vond Huisbrink van de SGP. “Wij zien dat als een teken van de trouw van Gods verbond.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500