Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veel ontwikkelingen bij de OVG

Geplaatst op: 14 december 2017

Directeur Freddie Buitenhuis van OVG

“De bouw is sexyer dan we zelf denken”, zegt Freddie Buitenhuis van Opleidingsvereniging Genemuiden en omstreken (OVG) donderdag tijdens de open dag van de organisatie. Hij wijst op nieuwe ontwikkelingen die de bouw en de techniek aantrekkelijker maken voor jongeren. Met de komst van virtual reality is de computer straks net zo belangrijk als de traditionele hamer en zaag.

Buitenhuis en de OVG zitten toch al niet stil, maakt een gesprek duidelijk. De organisatie zit volop in beweging. “Naast de bouwbranche richten we ons ook meer op elektra en installatietechniek. Daarvoor richten we een speciale ruimte in”, zegt Buitenhuis bijvoorbeeld als hij een deur opent. En niet ver van die deur moet straks een lokaal komen waarin groepen 8 van de basisschool les krijgen. “Wij willen de jeugd nog sneller in contact met de bouw brengen. Bovendien ontzorgen wij met dit initiatief de scholen: die zijn verplicht om techniek aan te bieden”, legt Buitenhuis uit.

Daarmee is hij nog lang niet klaar met de ontwikkelingen binnen de organisatie. Sinds twee jaar volgen ook leerlingen uit Flevoland een opleiding in Genemuiden via het zogenoemde TOF. “Binnenkort openen we een tweede vestiging: in Lelystad kunnen jongeren uit de polder dan een opleiding volgen”, vertelt Buitenhuis, die ook blij is dat het Energieloket van de gemeente Zwartewaterland van het gemeentehuis in Hasselt naar de OVG komt. En daarmee zijn de nieuwe ontwikkelingen vermoedelijk nog niet tot een einde. Binnenkort mogelijk meer.

Ondertussen gaat de jacht op de leerlingen rustig verder. De bouwbranche schreeuwt immers om personeel. “Ook daarom houden we deze open dag eerder dan ooit. Iedereen probeert de jongeren te interesseren voor een opleiding. Daarin gaan wij mee. Wij hopen dertig nieuwe leerlingen te vinden, al hebben we er liever vijftig. De toestroom is momenteel onze grootste zorg: de bouwbedrijven hebben keihard nieuwe mensen nodig.”

OVG probeert daarom ook nieuwe doelgroepen aan te boren. De vrolijke dames op de reclameposters bewijzen dat, al hebben die tot dusver weinig effect. “Ik loop hier tien jaar rond, maar in die periode is er nog nooit een vrouwelijke leerlingen geweest. Heel gek eigenlijk. In landen als Japan en Zuid-Korea werken vrouwen volop in de bouw, maar in Nederland niet of nauwelijks. Het is heel moeilijk om ze voor dit vak te interesseren”, zegt Buitenhuis, die ook plannen bedenkt om statushouders en zij-instromers binnen te krijgen.

Buitenhuis beseft dat ouders ook een cruciale rol spelen. En die zien vaak nog niet dat de bouw allang niet meer dat traditionele vak is. Innovaties bij de vleet tegenwoordig. “En juist voor jongeren die interesse hebben in computers zijn die heel interessant. De bouw krijgt nieuwe functies, terwijl oude functies als calculator straks misschien wel niet meer nodig zijn. Steeds meer gebeurt via de computer, tot virtual reality aan toe. Ook wat dat betreft zijn wij volop in ontwikkelingen. Binnenkort hopen wij ook daarin onderwijs te geven.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500