Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bonnen niet belangrijk bij politieactie in Genemuiden

Geplaatst op: 16 januari 2018

“Ik heb wel eens voorgesteld om alle bedrijfsbussen uit de straat te halen…”, zegt een Genemuidenaar die dinsdagavond door wijkagent Jochem Schreurs wordt aangesproken. De man staat namelijk zelf fout geparkeerd met zijn bus. “Dat soort reacties zie je vaker, bijvoorbeeld bij klachten over snel rijden. Vaak zijn het de wijkbewoner die zelf te hard rijden”, zegt Schreurs even later.

Hij is met zijn collega’s bezig aan een actieavond in Genemuiden en Hasselt. Een kleine aankondiging op Facebook leidde tot een stortvloed aan reacties. “Daar zijn we best verrast over. Op eerdere acties op Twitter kwam niet zoveel reactie. Ook zou het aantal meldingen wel omhoog kunnen. Al heeft het wekelijkse spreekuur in ’t Olde Staduus dat al wel verbeterd: gemiddeld heb ik toch vier bezoekers”, vertelt Schreurs.

Uit de vele reacties op Facebook heeft hij een aantal speerpunten voor deze avond gehaald, zoals een snelheidscontrole op de Tagweg en de Kamperzeedijk, fietsverlichting, parkeeroverlast in de oudere wijken en verlichting op het industrieterrein. Er komen daar klachten binnen over slecht verlichte bedrijfswagens. Dat valt vanavond mee, zo blijkt een kwartier later als Schreurs een paar rondjes over het industrieterrein heeft gereden. Fietsers die hij onderweg tegenkomt hebben de verlichting ook aan. En als dat niet het geval is, doet de aanwezigheid van de politiewagen wonderen. Op de Simondsstraat schiet een vrouw snel naar voren om haar licht aan te zetten als ze de wagen ziet.

Minder goed gaat het met het parkeren in de omgeving Klaas Benninkstraat en Burgemeester ten Veldestraat. Daar staat een bus onhandig geparkeerd. Schreurs stapt uit, belt aan, tikt op het raam en uiteindelijk gaat de deur open. “Ik zet hem meteen even weg…”, zegt de niet onvriendelijke man meteen. Als Schreurs tien minuten later opnieuw door de straat rijdt, is de bus inderdaad weg. Even verderop staat wel een andere bus op de stoep. “Ik ben blij dat jullie in actie komen…”, reageert een buurtbewoonster en niet veel later komt de buseigenaar ook uit eigen beweging naar buiten. Hij wijst op de smalle en de volle parkeervlakken. “Eigenlijk zouden alle bussen uit de straat moeten…”, erkent hij.

Nog geen honderd meter verderop houdt Schreurs alweer halt. Een personenauto staat op de stoep, strak tegen de voordeur geparkeerd. Net als de agent wil aanbellen, stapt de bewoner met sporttas uit huis. Schreurs besluit verder geen stappen te ondernemen. “Ik kan hiervoor een bon uitschrijven, maar het is altijd zoeken naar balans. Stel dat ik hierover een week weer langskom en de wagen staat er weer, dan komt een bon wel in zicht.”

Onderweg naar Hasselt, waar een soortgelijke actie plaatsvindt, krijgt Schreurs telefoon van collega’s die op de Tagweg controleren. Ze hebben ondertussen twee bonnen uitgeschreven voor automobilisten die respectievelijk met 66 en 67 kilometer per uur over de weg rijden. Het zijn de eerste bonnen die tijdens de actie in Genemuiden zijn uitgeschreven. Uitschrijven van bekeuringen is ook beslist niet het doel, zegt collega Bertri Post in het stadhuis van Hasselt. “Soms denken de mensen wel eens dat het bij ons draait om bonnen schrijven, maar dat is onzin. Liever niet zelfs. Het succes van een avond als deze meet ik niet af aan de bonnen, maar aan het effect dat je uiteindelijk sorteert.”

In Hasselt zijn op dat moment meer bonnen uitgeschreven, onder meer aan een vrachtwagenchauffeur die met te hoge snelheid door rood licht rijdt. Ook een wielrenner krijgt daarvoor een bon. Vanwege het grote aantal reacties komt er vermoedelijk nog een vervolg op deze avond.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500