Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ichthusleerlingen maken kaas

Geplaatst op: 8 februari 2018

Leerlingen van de Ichthusschool maken vanmorgen zelf kaas in de Veldschuur in Rouveen. Ambachtelijk, want wat normaal machinaal gedaan wordt, doen de kinderen nu met de hand.

En dat betekent vooral roeren en roeren, met een mes. 2,5 liter melk, drie lepeltjes stremsel en wat zuursel in en bak, en roeren maar. “Dat stremsel maakt de melk in twintig minuten papachtig dik”, zegt kaasmeester Gerrit Bolks.

Al 10 jaar maken kinderen zelf kaas in de Veldschuur. Voorheen gebeurde dat in de kaasfabriek in Rouveen, maar dat kostte teveel tijd. “Toen zeiden wij: kom maar bij ons. Het is onze passie, wij vinden het zo leuk.”

In de vragenronde vraagt een leerling wanneer kaas ontdekt is. “Jullie zijn een christelijke school”, zegt . ”Dus jullie hebben vast een bijbel thuis. Daar staat in Job 10:10 ‘Gij hebt mij doen stremmen als kaas’. Toen wist men al van kaas.”

Na verloop van tijd blijft er wei op de pap liggen. Afgieten gebeurt ook ouderwets: in de melkbus. De wrongel blijft over en doen de kinderen zelf in de vormpjes, na het proeven van de wrongel. Meerdere kinderen trekken een vies gezicht, anderen stoppen het meteen in hun mond. “Het smaakt nog nergens naar”, roept er eentje.

Elk kind krijgt een eigen stempel op de kaas. Die gaat nog onder de pers en mag dan mee naar huis. “Ze krijgen allemaal een plankje mee en kaasplastic. Dan kunnen ze zelf thuis de kaas plastificeren”, legt Bolks uit.

De kaas wordt nog even gepekeld en mag dan mee naar huis. Nog steeds is het smaakloos. “Ze moeten dan drie of vier weken wachten en dan kunnen ze het eten.” Al met al weer een leerzame morgen voor de Ichthusschool. Alle kinderen kunnen naar huis met een diploma: gediplomeerd kaasmaker.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500