Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Pasen (door Co Mateboer)

Geplaatst op: 12 februari 2018

Ook deze plaat van Co Mateboer hangt in het Olde Staduus. “De kunststroming De Stijl heeft niet direct een christelijke achtergrond of uitgangspunt. De Stijl stelde zich tot doel dat deze kunst dienstbaar moet zijn tot het realiseren van een nieuwe tijd van puurheid en orde in de samenleving. Ook met de plaat ” PASEN “ ben ik met de vormen en kleuren van de Stijl een andere richting gegaan”, legt hij uit.

PASEN..

Hierin is de werkwijze gevolgd van Thijs Rinsema uit  Drachten. Ook een vertegenwoordiger van De Stijl. De kleuren zijn anders, de figuren anders: niet de scherpe vlakken van Mondriaan, maar hij was wel geïnspireerd door deze kunstrichting.

Thijs Rinsema werkte met wiskundige figuren: Cirkels, driehoeken, golven, gebroken lijnen. Het centrale thema is de cirkel in het midden, het symbool van het lege graf. Het verhaal van Pasen begint onderaan. Eerst: de aardbeving in de nacht, weergegeven in donkere golven.. Dan de wachters, weergegeven als zwaarden, die steeds korter worden., als inkrimpende hartpulsen… “ze werden als doden…”

Vanuit de hemel komen de zilveren engelen, als driehoeken ..De eerste engel zit op de gebroken steen. Gebroken, omdat het een nutteloze afsluiting van het graf bleek te zijn. De achtergrond wordt lichter…De vrouwen gaan weg van het graf en ontmoeten dan Jezus.

….Blijft over de lofzang, die naar boven klinkt.

CM

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500