Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Scholieren op expeditie in ‘uithoek’ van Genemuiden

Geplaatst op: 29 maart 2018

Tien schoolklassen uit Zwartewaterland gaan de komende periode op ‘expeditie’ bij Het Kamper Riet aan de Slangenweg. Groep 5 en 6 van de Maarten Lutherschool waren donderdagochtend aan de beurt. De kinderen kijken in de stal, zoeken dierensporen en bezoeken de vogelkijkhut. De meeste indruk maakt nog het verhaal van boer Henk Vos. “Weet je dat hier vorige week de wolf rondliep…”, fluistert een meisje op samenzweerderige toon.

De wolf heeft vermoedelijk geen oog voor schoonheid, want dan was het dier wel in de Pieperpolder gebleven. De familie Vos woont helemaal aan het uiteinde van de Slangeneinde, tegen het Zwartemeer aan. “Een uithoek van Zwartewaterland, maar wel een mooie”, glimlacht Jacolien Vos, die net een vuurtje heeft gestookt, zodat de kinderen een broodje kunnen roosteren en chocolademelk warm kunnen maken.

Sinds een jaar of drie is he Kamper Riet niet alleen een melkveebedrijf, maar ook een locatie voor educatie-activiteiten zoals deze en bijvoorbeeld kinderfeestjes. “Ontzettend leuk om te doen”, vertelt Jacolien. “Mijn schoonvader is hier in de jaren vijftig gekomen. Dat was een stadsboer uit Kampen die allemaal zijn uitgeplaatst en een behoorlijk aantal kwam in de Zuiderzeepolders tussen Kampen en Genemuiden terecht.” Qua landschappelijke schoonheid zijn ze goed terechtgekomen. Het polderlandschap aan de Slangenweg is adembenemend.

Die schoonheid van het platteland laten zien is een van de doelen van Expeditie Wildernis die Natuur en Milieu Overijssel onder meer dankzij een bijdrage van de gemeente kan aanbieden. Ook de maatregelen die nodig zijn tegen hoog water komen aan bod. “Het kan hier enorm tekeer gaan: bij een beetje storm stijgt het water soms wel meer dan zeventig centimeter”, vertelt Henk Vos. Toch heeft hij niet meegemaakt dat zijn land onder water stond. “Toen ik zo oud was als deze kinderen, kwam het water wel eens over de dijk, maar blank heeft het nooit gestaan.” Desondanks heeft Vos een evacuatieplan voor zijn dieren als de nood wel aan de man komt.

Voorafgaand aan de expeditie geeft de leerkracht een les in de klas over de Kampereilanden en het programma IJssel-Vechtdelta. Zo leren de kinderen wat de risico’s zijn om in een delta te wonen en hoe we in Nederland onszelf kunnen beschermen tegen hoogwater. De uiteindelijke excursie is minimaal zo interessant. Terwijl de jongens van de klassen nog bezig zijn om beversporen te zoeken, hebben de meiden in de vogelkijkhut een verrekijker in de hand. “Een eend…”, klinkt het droog, terwijl een ander in de verte een flinke vlucht meeuwen ziet.

De wolf komt niet in beeld van de verrekijkers.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500