Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 juni 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Dierenwinkel’ Heutink bestaat een halve eeuw

Geplaatst op: 17 april 2018

Johan en Jeannette. Tekst Erik Driessen foto's Joke Veldman

Dierenspeciaalzaak Heutink bestaat op 18 april precies een halve eeuw. Dat jubileum vieren Johan en Jeannette Heutink met vier actiedagen, waarbij klanten profiteren van een 1+1-voordeel op veel artikelen.

“Hier stonden vroeger twaalf koeien…”, glimlacht Johan Heutink als hij teruggaat naar de geschiedenis van de winkel. Zijn vader startte die op 18 april 1968. “Hij was zoals destijds veel mensen in dit deel van Genemuiden boer. Achter het huis had hij een schuur. Omdat mijn zus wel interesse had in een winkel, gingen ze nadenken over de mogelijkheden.”

De keuze voor dierenvoer was een logische en meteen breidde het idee zich uit. Op de oprichtingsakte staat dat Heutink zich toen ook al met vissen, vogels en ‘complementaire’ zaken bezig hield. “De hengelsport was toen ook al belangrijk, net zoals in deze dagen eigenlijk weer. Daarnaast hadden we tropische vissen en steeds meer dieren. En ook voor vogels was veel belangstelling.”

Daar ligt ook de eerste liefde van Johan, die begin jaren tachtig de zaak van zijn vader overnam. “Vogels en duiven in het bijzonder zijn altijd mijn hobby geweest. Daarom vind ik dit werk ook mooi om te doen. Als je over je hobby kunt praten, kun je iets makkelijker overbrengen.”

Maar Heutink is al jarenlang meer dan dieren alleen. In de jaren negentig kwamen er rookartikelen en tijdschriften bij, terwijl ondertussen ook het assortiment aan snoep (inclusief suikervrij) en feestartikelen uitgebreid is. “Onze branche verandert door het rookverbod en de opkomst van het internet. Ook de import van vogels is steeds moeilijker. Verder is het vak zelf eigenlijk niet veranderd. Ik vergelijk het wel eens met wielrenfietsen: de materialen veranderen, maar het blijven fietsen. Zo is met onze artikelen ook. Wel is de handel veranderd: konijnen, hamsters en cavia’s verkopen we bijvoorbeeld niet meer. Vroeger hadden we ook een hele wand met siervissen, maar mensen hebben steeds minder een aquarium.”

Met veel andere producten heeft Heutink de winkel in de afgelopen jaren up to date gehouden. En dan besta je ineens vijftig jaar. Dat wordt gevierd op woensdag 18 april en de drie dagen erna.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500