Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nieuwe baas (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 20 mei 2018

Sinds bijna anderhalf jaar heb ik een nieuwe baas. Nu hoor ik al een aantal mensen hardop denken : Een hond heeft een baas.  En dat is ook zo. Maar ik persoonlijk heb weinig tegen op de benaming baas. In de onderlinge verhouding huisdier versus baas gaat het om onderling respect en zo geldt dat voor mij hetzelfde in de verhouding werknemer en werkgever.

Het bedrijf waar ik al 30 jaar werk werd begin 2017 overgenomen door een andere lokale onderneming. Dat is natuurlijk een gebeurtenis die wel wat impact heeft. Maar tot dusver is er wat mij betreft weinig veranderd. Ik doe nog steeds het werk wat ik altijd deed. Bovendien leidt mijn oude baas nog steeds onze onderneming. Met hem kan ik lezen en schrijven. En bovendien ook lachen, filosoferen en een biertje drinken. Met zo’n 75 fijne collega’s is een bedrijf opgebouwd waar we trots op kunnen zijn. Eind volgend jaar gaat onze oude baas het bedrijf definitief verlaten. Dat zal wel even wennen worden. Veel van het personeel werkt al hun hele leven onder zijn leiding. Sommige mensen al rond de veertig jaar. Dat zie je vandaag de dag bijna niet meer. Het bevestigt de sfeer die binnen de onderneming heerst.

Gelukkig zijn de nieuwe eigenaren ook een familiebedrijf. Dat vind ik een groot voordeel. Het had ook kunnen gebeuren dat een investeringsmaatschappij de firma had overgenomen. Daar komt meestal niet veel goeds van. Vaak is dan de insteek om snel geld aan de onderneming te verdienen. Investeringen worden uitgesteld en van een lange termijn visie is geen sprake. Weinig toekomstperspectief dus.

Binnen de nieuwe groep waar we onderdeel van uitmaken, kent men de mogelijkheden en de problemen van het runnen van een tapijtfabriek. Samen kunnen we ook synergiën benutten en elkaar dus aanvullen. Dat is een proces dat niet van vandaag op morgen 100% functioneert, maar ik heb de indruk dat we goed op weg zijn.

Vanzelfsprekend krijg ik van veel kanten de vraag hoe de samenwerking met de nieuwe eigenaren verloopt. Wanneer ik mijn positieve visie op de overname ventileer, lijkt het er soms op dat mensen dat een beetje tegenvalt. Diep in hun hart hadden ze wellicht op wat stevige botsingen gehoopt.

Eén stevige botsing is er overigens al geweest.

Voor de eerste keer ging ik samen met mijn nieuwe baas op bezoek bij een klant. Nog geen kilometer van huis hadden wel al een flinke aanrijding met mijn auto. We gingen snel weer over tot de orde van de dag. Een beetje relatie moet tenslotte tegen een stootje kunnen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500