Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
4 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Beklimming Madeleine voor goede doelen uit Genemuiden

Geplaatst op: 4 juni 2018

Na de Mont Ventoux en de Stelvio is dit keer de Col de Madeleine aan de beurt. Ruim vijftig ondernemers van OK Genemuiden fietsen of wandelen in de laatste week van juni naar de top van de Franse alpencol. Dit keer is de opbrengst niet voor KiKa, maar voor de ‘Genemuider’ acties voor Refilwe en Sampark.

“We moeten ons niet blind staren op een bedrag”, zegt Jan Pleijsier aan het begin van het gesprek. De vorige actie leverde immers maar liefst 50.000 euro op. “Natuurlijk hopen we ook nu weer op een mooi bedrag, maar uitgangspunt is dat elke euro is meegenomen. Hopelijk gaat de actie weer net zo leven in Genemuiden als de vorige keren. Toen kwamen er zelfs nog donaties binnen toen we vanuit Schiphol onderweg waren naar huis.”

De sportieve actie vindt dit keer plaats in de prachtige Franse Alpen, niet ver van Albertville en Alpe d’ Huez. De Mont Blanc kijkt overal in de streek nieuwsgierig mee. “Dit kon qua natuur wel eens de mooiste editie worden”, denkt Pleijsier. Het uitpluiswerk voor de trip is door Gert Heij en Sijmon Eenkhoorn gedaan. Zij hadden een beetje dubbel werk dit keer. “Aanvankelijk hadden we gekozen voor een berg in Spanje. Een klim van 42 kilometer. Tijdens de vorige Ronde van Spanje ontdekten we hoe zwaar en lang de tocht was: zelfs de toppers kwamen met grote moeite boven. Na 26 kilometer kunnen er bovendien geen auto’s meer rijden. De conclusie luidde: veel te zwaar voor onze ploeg.”

En dus moet het gaan gebeuren op de Madeleine. Vermoedelijk ook weer een ‘berg vol emoties’. “Het bijzondere van deze actie is dat je de kwetsbaarheid van ondernemers ziet. Er vloeien heel wat tranen. In een compleet andere overgang knok je allemaal om boven te komen. Echt, er zijn vriendschappen ontstaan tussen mensen die dat anders nooit waren geworden. Dat is heel leuk om mee te maken”, zegt Pleijsier.

Het mooiste moment is volgens hem het diner op de avond na de klim. “Je drinkt een biertje, je gaat douchen, je kleedt je om en dan krijg je uiteindelijk die medaille uitgereikt. Dat is een heel mooi gevoel. Ook dit keer weer. Veel rijders of wandelaars van de eerste twee edities gaan weer mee. Vier jaar terug waren dat beginners, maar ondertussen zijn het geoefende fietsers. Ook dat is mooi om te zien: bijna iedereen is blijven fietsen.” De organisatie die voor de derde keer de handschoen heeft opgenomen, wordt dit jaar bijgestaan door Karin Schaapman.

Dan nog over de twee gekozen doelen. Eenkhoorn: “KiKa is natuurlijk een prachtig doel, maar we hebben de bewuste keuze gemaakt om nu twee Genemuider acties te steunen. Daardoor moeten we nu vooral buiten Genemuiden meer uitleggen waarvoor we fietsen. Maar ook dit zijn mooie doelen. Het zou mooi zijn als onze actie weer enorm gaat leven in Genemuiden, zodat we een mooi bedrag kunnen overmaken.”

Op 16 juni is er overigens eerst weer een Quiz Avond in De Kaaihof. Ook de opbrengst daarvan gaat naar Sampark en Refilwe.

De goede doelen ondersteunen? Dat kan via http://www.okmadeleine.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500