Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Gastvrij’ Genemuiden (ingezonden brief)

Geplaatst op: 24 juli 2018

De wateralmanak maakt vermelding van de havens van Genemuiden. Een mooie binnen – en buitenhaven met sanitaire voorzieningen, een watertappunt, een vuilwaterafzuiger, stroom aan de kade en een afval verzamelpunt. Verder zijn er in Genemuiden volop mogelijkheden om proviand in te slaan, kleding te kopen etc. Ideaal om een dag en een nacht door te brengen in dit gezellige Zwartewaterstadje.

Aangezien ik als watersporter veel op de haven aanwezig ben verbaast het mij dat de meest gestelde vragen van de toeristen zijn;
– wanneer komt de havenmeester langs?
– mag ik blijven liggen op door mij ingenomen plek?
– weet u de code voor het sanitair gebouw?
– waar kan ik mijn afval storten, ik heb geen munt?
– waar kan ik mijn vuile water kwijt, de pomp hier is defect
– heeft u een slang zodat ik water kan tanken? Er hangt geen slang.
– waar kan ik mijn chemisch toilet legen? De aangewezen plek is afgesloten met een hangslot.
– ruimt niemand het afval op dat drijft in de haven vooral in de hoeken?

De toerist; watersporter, fietser, wandelaar, motorrijder, automobilist etc. loopt- vaart-fietst-rijdt snel door en gaan naar o.a Zwartsluis en Hasselt nota bene net als Genemuiden onderdeel van Zwartewaterland, waar wel de nodige voorzieningen beschikbaar zijn als in mijn opsomming en duidelijk is hoe een en ander geregeld is. En dan nog even dit, op de sas staat een bord, “alleen pinnen”. Maak hiervan betalen via I DEAL. Dan is ook de vrijwillige havenmeester af van veel gezeur achteraf.

Ik heb er lang over nagedacht om dit artikel te schrijven maar afgelopen zondag was het de druppel die “mijn” emmer deed overlopen. Bijna alle afvalbakken langs de haven overvol. Vuilniszakken naast de ondergrondse stort. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het afval langs de haven niet allen van toeristen afkomstig was maar ook van plaatselijke watersporters die in het weekend genoten hebben van het prachtige weer en de fantastische natuur rondom Genemuiden.

Misschien een tip, geef de ligplaatshouders een aantal munten, zij betalen immers ook liggeld.

Gerrit Jan Bosman

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500