Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Archeologisch onderzoek bij de hervormde kerk

Geplaatst op: 28 september 2018

De archeologische dienst van de gemeente Zwolle gaat vanaf 8 oktober onderzoek doen bij en rond de hervormde kerk. Door het graven van een paar sleuven willen de archeologen de structuur van de grondlagen vaststellen. Ook worden eventuele bodemvondsten verzameld. Het graven gebeurt naast het oorspronkelijke kerkhof aan de zuidkant van het kerkgebouw. Aan de noordkant wordt een onderzoek gedaan naar de fundering.

Verder gaat een gespecialiseerd bedrijf een aantal boringen doen die antwoord moeten geven op een aantal vragen. Volgens vier toonaangevende geleerden uit de 16e eeuw, was Genemuiden al bekend in de Romeinse tijd. Bovendien bewezen burgemeesters van de stad Genemuiden tijdens een conflict over het herstel van doorgebroken IJsseldijken in 1718, met stukken uit het archief, dat Genemuiden in het jaar 100 na Chr. al in naam en wezen bekend was. Dit werd bevestigd door kandidaat notaris Rikkinus Jonkers naar aanleiding van een onderzoek naar de oorsprong van de Grootburgerij, dat door hem werd vastgelegd in het rechtskundig tijdschrift Theemis.

De bedoeling van de boringen is vast te stellen hoe de grondlagen in de Kerkbuurt zijn samengesteld, op welke hoogte ze worden aangetroffen en hoever ze zich uitstrekken. Waaruit bestaat de laag waar zich de eerste bewoners op hebben gevestigd? Was het een zandlaag zoals tot nu wordt aangenomen of een veenterp? Afhankelijk van de hoogteligging van de grondlagen kunnen conclusies worden getrokken over bewoning.

Verder zal duidelijk worden hoeveel de Kerkbuurt door de eeuwen heen is opgehoogd. Eventuele vondsten en andere gegevens zullen na verloop van tijd worden tentoongesteld in het Historisch Centrum Genemuiden. Opdrachtgevers voor het archeologisch onderzoek zijn de Stichting Stadswacht Genemuiden en het College van Kerkrentmeesters van de hervormde gemeente.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500