Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Dominee Hulsman twintig jaar in Genemuiden

Geplaatst op: 31 januari 2019

“Het is nooit saai om hier te zijn”, vindt dominee Hulsman. Hij is vandaag 20 jaar predikant van de Genemuider Hervormde gemeente. “Er gebeurt altijd wel iets wat interessant is. We hadden afgelopen zondag een themadienst over school, kerk en gezin. In de week daarvoor ga ik, als ik de gelegenheid heb, een school te bezoeken. Dat vind ik prachtig.”

Hulsman, bijna vijfendertig jaar geleden begonnen als predikant in Tiendeveen/Nieuw-Balinge, ging naar Putten en kwam vervolgens via Rijssen in Genemuiden terecht. “Het was duidelijk dat ik hiernaartoe moest gaan. Ik had hier op beroep gepreekt over Jesaja 6. Jesaja zegt daar: zend mij. En zo werd mijn hart ook omgebogen.”

Bijzonder nieuws voor het opgroeiende gezin Hulsman. “We moesten het bekendmaken aan de kinderen, dat waren toen pubers.” Die hadden vriendjes in Rijssen, er zat er één in de examenklas. “Het was echt een drama. Maar de volgende dag lazen we een stukje uit een boekje van de GZB dat er helemaal op sloeg. Ik kreeg tranen in m’n ogen, kon het niet eens uitlezen. Dat heeft de oudste toen gedaan en daarna hebben we niks meer gehoord. Het was goed.”

En zo kwam Hulsman in 1999 in Genemuiden, naast ds. A.A. Floor. “We hadden vroeger al iets met Genemuiden, ik vond de plaatjes die we thuis hadden met de bovenstem zo mooi. Toen moest ik hier een keer preken en dacht ik: goed luisteren. Maar nee hoor, geen bovenstem. Had ik verkeerde psalmen opgegeven”, lacht de predikant.

In de tijd dat Hulsman naar Genemuiden kwam, speelde het Samen-op-Weg-proces, de totstandkoming van de Protestantse Kerk in Nederland. “Maar dat leek op de lange baan te zitten en nog wel ergens goed te komen.” Toch kwam het in Genemuiden tot een scheiding. “Dat was wel een van de meest pittige situaties die ik hier heb meegemaakt. Toch vond ik het van belang om goed contact te houden. Dus ik ben ook naar de opening van de Bethelkerk geweest en de intredediensten van de predikanten Heemskerk en De Groot.”

In Genemuiden was Hulsman betrokken bij het opzetten van een werkgroep voor GlobalRize, een organisatie die het evangelie verspreidt via internet. Iets wat in Genemuiden wel aanslaat: “Zending en evangelisatie zijn ze wel druk mee.” Zending is voor de Hervormde gemeente momenteel tastbaar: nadat eerder, ook onder Hulsman, de familie Biersteker vanuit Genemuiden was uitgezonden, werd vorig jaar de familie Schurink uitgezonden.

“Dat is zo goed voor een gemeente, als er iemand uitgezonden wordt”, merkt Hulsman op. “Het verlevendigt een gemeente. En je hebt dan ook een thuisfrontcommissie die goed werk doet. Het is goed dat de zending weer even op het matje van de gemeente komt.” De uitzending van de familie Schurink vindt Hulsman ook een ‘belangrijke boodschap’ in Genemuiden. “Danny en Tabitha hadden beide een mooie, goede baan. Die hebben ze opgezegd en gaan dan de zending in.”

Ondertussen kreeg Hulsman zelf last van oogproblemen. “Ik heb twee plekjes in het oog, waardoor ik minder zie”, vertelt hij. “De afgelopen tijd heb ik drie operaties aan het netvlies gehad.” Juist voor de uitzendingsdienst van de familie Schurink liet Hulsmans netvlies los. “Ik moest direct naar het ziekenhuis, maar ik zei: dat kan niet, ik moet eerst de uitzendingdienst leiden. Onder protest van de assistente is dat zo gebeurd.”

Lezen gaat de predikant niet goed af. “Maar met de tablet kan ik me aardig redden. Die gebruik ik ook op de preekstoel. Ik raad het andere collega’s ook aan, dan hoef je niet meer te printen.” Bij mensen thuis leest Hulsman uit de Bijbel vanaf zijn mobiel. “Dankzij de mogelijkheden kan ik m’n werk doen. Helaas herken ik moeilijk gezichten. Dat is heel vervelend.”

Hulsman is nu 62 jaar. “Ik denk niet dat ik meer wegga uit Genemuiden. Maar dat ik hier na 20 jaar nog zou zijn, had ik echt niet verwacht. Toch is het me geen last om hier te werken. Ik mag hier graag zijn.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500