Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

CDA’ers zien liever bebouwing dan zonnepanelen in weilanden

Geplaatst op: 13 februari 2019

CDA’ers Margreet Bosma en Gert van Lente doen een gooi naar het Statenlidmaatschap. Mochten ze in maart tijdens de provinciale verkiezingen niet genoeg stemmen krijgen, is alle tijd en energie toch geen verspilde moeite, vinden ze. “Dan hebben we in ieder geval lijntjes gelegd, zodat we de belangen van Zwartewaterland op die manier kunnen verdedigen”, zegt Genemuidenaar Van Lente.

Want opkomen voor de belangen van deze kant van de provincie is belangrijk, zegt ook Bosma. “Veel aandacht gaat uit naar Twente, ook omdat het slecht ging met dat gebied. Maar het moet niet zo zijn dat onze regio er bij inschiet omdat het hier zo goed gaat. Ook in de regio Zwolle en Zwartewaterland is nog genoeg te doen.”

Ze wijst alleen al op de wegkwijnende binnenstad van Hasselt. Daarin zou de provincie misschien ook een rol kunnen spelen. “Al was het maar als partij die objectief meekijkt. De Herontwikkelingsmaatschappij Overijssel heeft bijvoorbeeld een waardevolle rol gespeeld bij het opknappen van het industrieterrein in Hasselt. Dat is van een wat creepy terrein uitgegroeid tot een mooie plek voor ondernemers. Ze zouden ook eens naar het centrum kunnen kijken.”

Het is voor Bosma een klein stapje naar toerisme, ook een van haar aandachtspunten. Samenwerken met buurtgemeentes en aanpalende provincies is het devies. Toeristen blijven niet staan bij de grenzen van de gemeente, zegt Bosma. “Overnachtingsmogelijkheden hebben we ook nauwelijks. Nou wil de gemeente 50.000 euro uittrekken voor een onderzoek naar mogelijke camperplaatsen. Weggegooid geld, wat mij betreft. Dat onderzoek is jaren terug ook al gedaan en de conclusie was: voor campings en camperplaatsen is in Zwartewaterland nauwelijks plek. Dat geld kun je dus beter besteden.”

Aan de binnenstad van Hasselt bijvoorbeeld, vindt Bosma. De negatieve teneur, in daden én hoofden, moet worden doorbroken. “Hasselt is een prachtige stad, maar heeft op dit moment in feite weinig te bieden voor toeristen. Je loopt een keer over de grachten en dat is het. Je moet zorgen dat mensen hier wat te doen hebben, en niet eerst wachten tot dat ze komen en dan iets bedenken. Het is tijd om kansen te pakken. Pas waren er twintig Chinese touroperators…is daar een vervolg aan gegeven?”

Die afwachtende houding moet in maart ook doorbroken worden, beseffen Bosma en Van Lente. Al te populair is de gang naar de provinciale stembus immers niet. “Ondernemers weten denk ik heel goed dat de provincie een belangrijk orgaan is, inwoners veel minder”, zegt Van Lente, die weinig moeite heeft om de daden van Overijssel in Zwartewaterland aan te wijzen. “Kijk alleen al naar de werkzaamheden rond Hasselt, de betrokkenheid bij de centrumprojecten in Genemuiden en Zwartsluis en het predicaat topwerklocatie dat we hebben gekregen. Het is zaak dat we daaraan een vervolg geven.”

Van Lente is de man met economische zaken in zijn portefeuille, terwijl hij zich daarnaast hard maakt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “En het is simpel: als je wilt dat iedereen meedoet, heb je een goede economie nodig. Daar wil ik me voor inzetten. Ik vind het belangrijk dat de industrie in bijvoorbeeld Genemuiden kan uitbreiden. Je hoort nu plannen over zonnepanelen in weilanden. Die tasten wat mij betreft het open landschap aan. Als dat de keuze is, heb ik liever dat bedrijven ruimte krijgen om uit te breiden, zodat je die zonnepanelen op de daken kunt plaatsen.”

Ook Bosma ziet op sommige plekken liever bebouwing dan zonneparken. Ze noemt kleine kernen als Kamperzeedijk en Mastenbroek. “We hebben jonge Mastenbroekers gesproken zonder agrarische ambities, die toch graag in de polder willen blijven wonen. Dat is nu niet of nauwelijks mogelijk. Ook dat is iets wat alleen met steun van de provincie kan, of dat nou financieel of faciliterend is.”

Eerst maar eens zorgen dat de Zwartewaterlanders in de provinciale staten komen. Makkelijk zal dat niet worden, beseffen ze. Van Lente: “Wij staan 19e en 23e op de lijst, terwijl het CDA nu elf zetels heeft. Dan moet je wel heel veel voorkeursstemmen halen om in de staten te komen. Daar gaan we wel voor. Maar als het niet lukt, hebben we in ieder geval heel veel contacten opgedaan en daarmee kunnen we de komende jaren ook ons voordeel doen. De provincie heeft heel veel geld te besteden en wij moeten zorgen dat we daarvoor in beeld blijven.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500