Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bijna ton voor 2e/3e Wereldprojecten

Geplaatst op: 28 maart 2019

“Zwartewaterland is gul geweest”, zegt Wilma Veldman. Zij nam met de stichting ‘Waterpompen voor Malawi’ deel aan het 2e/3e Wereldproject van de gemeente Zwartewaterland. In totaal werd, naast dit project ook voor Hope4Kids, bijna een ton opgehaald.

In de actieperiode, vanaf 2018, haalde Hope4Kids 61.440,26 euro op. Onder meer dankzij de verkoop van 18.000 rollen toiletpapier en 2100 flessen wijn. Voor Malawi, in een iets kortere periode, werd 23.177,03 opgehaald. Aan het 2e/3e Wereldproject geeft de gemeente Zwartewaterland 7.500 euro subsidie per jaar.

In totaal zijn 10 nieuwe putten en pompen in Malawi gemaakt met het geldbedrag. Dat kostte, inclusief de begeleiding 15.000 euro Aan twee trainingen werd 3.000 euro besteed. Ook werden er 10 openbare toiletten aangelegd. Dat kostte in totaal 2.000 euro. In Malawi is men gewoon om water uit rivieren en sloten te drinken. Met de pompen kan de bevolking genieten van gezuiverd water. De aanschaf van 100 filters kostte eveneens 2.000 euro.

Het geld dat Hope4Kids wist te verzamelen ging naar vijf verschillende projecten. Allereerst was dat een plek in Dacia waar kinderen kunnen leren, bewegen en ontwikkelingen. Het tweede project was een bijdrage aan Timulazu, een christelijke organisatie met een camping en kinderboerderij. Kansarme jongvolwassen kunnen daar een woon- en werktrainingsprogramma volgen. Hen wordt daarmee een betere toekomst geboden.

Ook leverde Hope4Kids een bijdrage aan de stichting Een betere Roemeense wereld. Dat is een Nederlandse stichting, die zich inzet voor het verbeteren van de situatie van minderbedeelden in Roemenië. Daarnaast kon de stichting doneren aan stichting Obed, die het gezinshuis ‘Casa Nadina’ ondersteunt. In dat huis leven Roemeense kinderen die door hun ouders aan hun lot zijn overgelaten.

Het laatste project dat Hope4Kids steunde was de stichting Kansarmen Roemenië. Die verbetert op verschillende manieren de leefsituatie van Roemenen die geen geld hebben om dat zelf te doen. Dat gebeurt door middel van het uitdelen van goederen of opknappen van huizen die vaak in erbarmelijke staat zijn.

Wethouder Knol noemde de gemeentelijke bijdrage ‘een kleine blijk van waardering’. Hij zei ‘dankbaar’ te zijn voor de inzet van de mensen achter de beide stichtingen. Niet dat die er nu mee stoppen. “De projecten houden niet op na deze avond”, volgens voorzitter Jan de Graaf van de stichting 2e/3e Wereldproject.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500