Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuidenaren helpen elkaar via Genemuiden Zorgt

Geplaatst op: 8 april 2019

Genemuidenaren die tijdelijk hulp nodig hebben, kunnen vanaf nu aankloppen bij Genemuiden Zorgt. Dat is een unieke samenwerking tussen De Meente, de gemeente, de NPV én de Genemuider kerken. Onder meer de provincie en de gemeente subsidiëren het project. Deze week begint een campagne die het project bekendheid moet geven. De eerste aanvraag is ondertussen al binnen.

“Toch wel een historisch moment voor Genemuiden…”, zegt Klaas Bakker van Stichting Welzijn de Meente donderdagavond in De Meente. Daar zijn vertegenwoordigers van betrokken partijen bij elkaar voor de ‘officiële aftrap’ van Genemuiden Zorgt. Aan de opzet van het project wordt al sinds 2015 gewerkt en met de lancering van een website kan het project van start.

Projectleider Hermien van Helsdingen, voormalige locatiemanager van De Meente, meldt dat de eerste aanvraag al binnen is. Genemuiden Zorgt voldoet blijkbaar aan een behoefte. Ze legt het doel eenvoudig uit:  “Veel Genemuidenaren die hulp nodig hebben, krijgen steun van familie, buren, vrienden of mensen die ze kennen van kerk of vereniging. Zo’n sociaal netwerk helpt mensen door moeilijke periodes. Maar wat als je in de problemen raakt en bijna niemand kent? Dan kun je vanaf nu contact opnemen met Genemuiden Zorgt!

Het gaat daarbij om zogenoemde ‘informele zorg’. “Denk aan iemand die zijn been gebroken heeft en daardoor zijn kind niet naar school kan brengen. Of aan iemand die tijdelijk de ramen niet kan wassen of ondanks zijn ziekte graag naar een concert wil”, geeft Van Helsdingen voorbeelden. Voor dat soort situatie zoekt Genemuiden Zorgt een vrijwilliger. De coördinator, voorlopig is dat Van Helsdingen, zet de vraag uit bij de contactpersonen van de kerken en die zoeken een vrijwilliger.

Klaas Bakker en Marco van Lente van Stichting De Meente wijzen er nadrukkelijk op dat de hulp voor alle Genemuidenaren bedoeld is. “Dat is het bijzondere aan dit project. Genemuiden Zorgt is er voor de hele samenleving. Het voorkomt dat mensen tussen wal en schip raken. Ook kunnen we mantelzorgers ontlasten. En het is prachtig dat alle kerken meewerken of dit project ondersteunen”, zegt Van Lente. Bakker wijst op de begeleiding van een professioneel onderzoeksbureau. Dat onderzoekt bijvoorbeeld of het project besparingen op de zorgkosten oplevert en hoe het project toekomstbestendig kan worden gemaakt.

Genemuidenaren krijgen komende week een flyer van Genemuiden Zorgt op de deurmat. Ook kunnen ze alle informatie en contactgegevens lezen op www.genemuidenzorgt.nl

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500