Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Toeristen vaak enthousiast over Genemuiden

Geplaatst op: 2 mei 2019

Vanwege het geringe aanbod aan overnachtingsmogelijkheden zijn ze misschien wat onzichtbaar, maar steeds meer toeristen bezoeken Genemuiden. Dat is althans de indruk van Karin Pierik, Angelien Spijker en Klasien Hoekman die bij het Toeristisch Informatiepunt Genemuiden zijn betrokken. Met meer vrijwilligers zou Genemuiden bezoekers nog meer kunnen bieden.

“Voordat we bij TIP betrokken raakten, hadden we niet in de gaten hoeveel werk de vrijwilligers verzetten”, zeggen Pierik en Spijker, die beide een bed & breakfast in respectievelijk Cellemuiden en de Pieperpolder hebben. Hoekman weet dat met haar jarenlange ervaring al veel langer. “Onze vrijwilligers geven bezoekers informatie, bieden de bootjestoeristen promotiemateriaal aan, openen dagelijks de petroleumkelders, geven soms rondleidingen en organiseren de Open Monumentendag”, geeft ze wat voorbeelden.

Met meer vrijwilligers zou ze dat takenpakket moeiteloos kunnen uitbreiden. Ideeën genoeg wat dat betreft. “Genemuiden zou bijvoorbeeld veel meer kunnen doen met de biezencultuur en de tapijtindustrie. Mensen zijn echt geïnteresseerd in die historie. Je kunt prachtige evenementen en activiteiten bedenken, maar we hebben daarvoor op dit moment simpelweg te weinig capaciteit”, zegt Hoekman, die hoopt dat meer Genemuidenaren zich willen inzetten voor het promoten van de stad.

De belangstelling voor Genemuiden is er zeker, merken Pierik en Spijker in de dagelijkse praktijk. “Onze gasten zien Genemuiden liggen en willen het daarom ook bezoeken. Dan komen ze vaak met enthousiaste verhalen terug. Over de winkels, de musea, de cultuur met bijvoorbeeld de Achterweg, maar ook de pont. Voor ons is die overtocht heel gewoon, voor bezoekers best bijzonder”, vertelt Spijker.

“Genemuiden en directe omgeving heeft ook gewoon veel te bieden”, zegt Pierik, terwijl ze door een toeristisch informatieboekje bladert. “Als je dit allemaal wilt doen, heb je aan een dag niet genoeg…”, zegt ze, als ze foto’s bekijkt van onder meer het Tapijtmuseum, het Historisch Centrum, het stoomgemaal en de Vijf Gebroeders. “Heel positief is dat we met al die organisaties steeds nauwer samenwerken, bijvoorbeeld rond de organisatie van Open Monumentendag”, vult Hoekman aan.

Een bezoek aan Genemuiden past prima bij een bepaalde doelgroep, zegt Spijker. “Wij ontvangen veel jonge stellen uit het westen van het land. Het valt me op dat die heel geïnteresseerd zijn in historie en streekproducten. Voor beide kunnen ze prima in deze streek terecht. Genemuiden zit vol met verhalen. Daar zouden we meer mee kunnen doen.”

Maar alles staat of valt met vrijwilligers. Van mensen die een rondleiding willen geven tot mensen die het leuk vinden om te helpen bij een activiteit. Genemuidenaren die het leuk vinden om de Tapijtstad op de spreekwoordelijke kaart te zetten, kunnen contact opnemen met Klasiek Hoekman: 06 22037035 of de hoekmanfuite@planet.nl. Zij vertelt graag wat werken bij TIP inhoudt.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500