Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwier van Dijk Orgel laat zich weer horen

Geplaatst op: 25 mei 2019

Foto Erik Eenkhoorn

Eind juni komt er een eind aan het lange zwijgen van het orgel in de Hervormde kerk. De restauratie is dan afgerond. Letterlijk ieder onderdeel van het immense instrument is onder handen genomen. Het orgel kan weer tientallen jaren vooruit. De meest merkbare verandering betreffen het front waarvan de pijpen zijn gepolijst. Maar belangrijker is de verbetering van de klank. Die heeft een volledige her-intonatie ondergaan. De firma Reil uit Hattem heeft die zo veel als mogelijk terug gebracht naar de situatie zoals Zwier van Dijk die in 1885 realiseerde. Het later toegevoegde pijpwerk is daarmee in harmonie gebracht.

Deze forse verbetering zal vooral ten goede komen aan de gemeentezang in de erediensten. Maar daarnaast wil het Orgelcomité Genemuiden een breder publiek de gelegenheid geven te genieten van deze klankrijkdom. Daarom is voor het eerst sinds vele jaren weer een serie orgelconcerten uitgeschreven. Bij de muziekkeuze is rekening gehouden met een breed publiek. Om die reden is aan de concerterende organisten gevraagd toegankelijke en herkenbare muziek op het programma te zetten. Tegelijk schuwen we een stukje stevige literatuur niet, zodat ook de meer geoefende luisteraar aan zijn of haar trekken zal komen. Op deze manier is er voor elk wat wils.

Het eerst concert is op dinsdag 25 juni. Dan neemt Stef Tuinstra, die ook de adviseur was voor de restauratie, plaats op de orgelbank. Noteer ook alvast de volgende concerten in uw agenda: dinsdag 23 juli Harm Hoeve, 3 september Ab Weegenaar, 29 oktober Gert van Hoef en 26 november Minne Veldman. De toegang is gratis. Om de kosten te dekken wordt aan de uitgang gecollecteerd. Met deze laagdrempelige opzet vormen de concerten een verrijking van de muziekcultuur in onze stad. Op de website www.zwiervandijkorgel.nl vindt u meer informatie over het orgel en de concert activiteiten.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500