Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
15 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Woningbeschikbaarheid is probleem in Zwartewaterland

Geplaatst op: 11 juni 2019

Woningen blijken een probleem in een gedeelte van Zwartewaterland. Dat bleek tijdens de Slotontmoeting over de Omgevingsvisie, die dinsdagavond in Hotel Zwartewater in Zwartsluis werd gehouden.

Vooral in Genemuiden is er een gebrek, zo luidt de kritiek. “Starterswoningen zijn er gewoon niet”, zegt een inwoner. Een andere Gaellemuniger valt hem bij. “Als je buiten Genemuiden gestudeerd hebt en je kunt daarna een leuke baan in Genemuiden krijgen, dan wil je toch niet weer bij je ouders gaan wonen?”

En de betaalbare woningen die er zijn, zijn heel snel weg. “Er is te weinig variëteit. Betaalbare huizen worden opgekocht door bouwbedrijven om er arbeiders te huisvesten.”

Ook de Kamperzeedijk kampt met een gebrek aan betaalbare woningen. Ook daar vormen arbeidsmigranten een opkomend probleem. “Er zijn een aantal huurwoningen, maar daar komen geen mensen in waar we wat aan hebben”, zegt een Zeedieker. “Ze hebben geen kinderen op school.” Ook levert hij kritiek op de arbeidsmigranten ‘die je overdag niet ziet en ‘s nachts actief worden’.

In Zwartsluis, waar behoorlijk veel arbeidsmigranten wonen, gaat dat aardig goed. “De grootste verhuurder spreekt ze aan op hun gedrag. Maar er zijn subverhuurders die zich niet aan de regels houden”, wordt aan de tafel opgemerkt.

In Hasselt kan het verenigingsleven wel een impuls van de lokale bevolking gebruiken. “Het gebeurt dat er activiteiten zijn in een kern waarvan mensen niet op de hoogte zijn, of dat de drempel te hoog is”, zegt een vrouw. “Maar je kunt, bijvoorbeeld, iemand meenemen als je ergens naartoe gaat. Als iedereen iemand meeneemt, maakt dat de drempel laag.” Volgens haar kan er ook meer aan de promotie gedaan worden. “Als je het in de krant leest, is het al geweest.”

Qua verkeer mag er ook wel een en ander veranderd worden in de gemeente, laten de inwoners weten. Zo ontbreekt er een duidelijke fietsroute in Zwartsluis. “Je moet altijd door het Buitenkwartier.” Aan een andere tafel worden fietssuggestiestroken in de Julianastraat in Genemuiden voorgesteld. “Veiligheid voor fietsers is belangrijk. Zet maar een stopbord neer aan de Simondsstraat.”

Wethouder Coster is ‘trots’ dat zoveel mensen naar de avonden zijn gekomen. Bij vrijwel alle ontmoetingsavonden was de zaal gevuld. Aan de hand van de inbreng van de inwoners gaat de gemeente nu een omgevingsvisie, een toekomstplan voor Zwartewaterland, maken.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500