Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Tuinstra opent concertserie op Zwier van Dijkorgel

Geplaatst op: 18 juni 2019

Het Orgelcomité Genemuiden laat belangstellenden op dinsdag 25 juni vanaf 20.00 uur op muzikale wijze delen in de hernieuwde klank van het Zwier van Dijk-orgel in de Grote Kerk. De concertserie van 2019 gaat dan van start. In een afwisselend en aanspreken programma zal Stef Tuinstra koraalbewerkingen en literatuur ten gehore brengen.

Hij speelt o.a. het bekende Passacaglia van Bach, psalm 150 van J. Zwanepol en een eigen psalmimprovisatie. Verder zullen ook Purcell, Marpurg en Mozart uit het orgel klinken. Op die manier komt het gerestaureerde instrument in zijn verscheidenheid aan stemmen ruimschoots aan bod. In de kerk is via een scherm de organist te volgen achter de speeltafel.

Luisteren naar het Zwier van Dijk-orgel is kennismaken met de Overijsselse en Gelderse orgelbouwtraditie. ‘De kenmerken ervan zijn: fluwelige, vrij zacht klinkende prestantregisters, helder maar niet heel vol klinkende fluiten en sterke en robuuste tongwerken die de volle orgelklank de nodige power en glans geven’, aldus adviseur en intoneur Stef Tuinstra.

Onder zijn leiding nam orgelbouwer Reil  de afgelopen maand iedere pijp onder handen en bracht de orgelklank terug naar de kleur zoals Zier van Dijk die in 1885 neerzette. Aan Tuinstra is dan ook de eer om de concertserie op dit unieke orgel te openen. Hij staat bekend als inventief improvisator in verschillende stijlen. Zijn orgel-CD’s worden gezien als baanbrekend, van hoog artistiek niveau en blijvend actueel. Twee producties ontvingen een gedeelde Edisonprijs. Een 3-cd album met de integrale orgelwerken van Georg Böhm wordt wereldwijd beoordeeld als een nieuwe interpretatiestandaard voor barokke Noordduitse orgelliteratuur en kreeg o.a. in ‘Luister’ een 10.

De kerk is vanaf 19.30 uur open. De toegang is vrij. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden voor de gemaakte kosten. Het volgende concert wordt gegeven door Harm Hoeve op 23 juli. Meer informatie over de andere concerten is te vinden op www.zwiervandijkorgel.nl.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500