Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Politiek heeft nog veel vragen over uitbreiding Vebe

Geplaatst op: 24 juni 2019

Ruth en Anne Pierik vinden uitbreiding Vebe 'een bizar plan'

De gemeenteraad heeft maandag nog geen besluit genomen over een mogelijke uitbreiding van Vebe langs de Nieuwe Weg. Zowel de coalitiepartijen als de oppositie hebben nog veel vragen over het plan. Vebe wil op 15 hectare een nieuwe vestiging realiseren.

Lukt dat niet, dan vertrekt de grootste werkgever van Zwartewaterland mogelijk naar de Noordoostpolder, zo hield burgemeester Bilder de gemeenteraad voor. Het college wil daarom veel in het werk stellen om het bedrijf voor Genemuiden te behouden. “We zijn aangewezen als Topwerklocatie. Dan kun je even later niet tegen de grootste werkgever van de gemeente zeggen: gaat u maar!”

Maar dat het plan het landschap en de mogelijkheden voor agrariërs niet ten goede komt, beseft Bilder ook. Toch pleit hij voor het voorstel, ook omdat buurtgemeente Zwolle de benodigde hectares niet kan leveren, zo meldde hij donderdag aan de raad. Bovendien levert de nieuwbouw uiteindelijk winst op voor het milieu, omdat er minder verkeersbewegingen zijn en omdat Vebe een zeer duurzaam gebouw wil neerzetten.

De VVD en de SGP lijken voorstanders, de andere partijen namen nog geen definitieve stelling in. “Maar er is nogal wat nodig om ons te overtuigen”, zegt Harrie Rietman van de PvdA, die zich afvraagt of het college niet teveel naar de ‘pijpen van de grote bedrijven danst’. Ook de ChristenUnie spreekt van ‘een lastig dilemma’, eigenlijk net zoals BGZ en CDA.

Ruth en Anne Pierik, bewoners en agrarisch ondernemers aan de Hasselterdijk, zijn in ieder geval tegen. “Een bizar uitbreidingsplan”, stelden ze vooraf aan de gemeenteraad. Ze wijzen erop dat veel partijen in de raad ‘rentmeesterschap’ hoog in het vaandel hebben, maar daar bij dit voorstel geen rekening mee lijken te houden.

OK-voorzitter Selles denkt er uiteraard anders over. Hij wijst op het grote belang van de uitbreiding voor de werkgelegenheid. Net zoals de VVD vreest hij ook dat meer bedrijven uit Genemuiden vertrekken, als Vebe zijn heil elders gaat zoeken. Ook wijst Selles erop dat het plan uiteindelijk gunstig is voor de milieu uitstoot.

De raad moet nu volgende week donderdag besluiten of ze ‘in principe’ willen meewerken aan het uitbreidingsplan.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500