Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Dick Beens individueel trainer bij Sportclub

Geplaatst op: 26 juni 2019

(door Gerard Meijeringh) Dick Beens is toegevoegd aan de technische staf van Sportclub Genemuiden. De oud-speler had de afgelopen jaren bewust wat afstand genomen van de club, maar gaat komend seizoen aan het werk als individuele trainer voor het eerste en tweede team en spelers van JO19. Daarnaast gaat hij zich bezighouden met interne scouting. Alles met als doel om zoveel mogelijk jeugdspelers door te laten stromen richting de hoofdmacht.

Dick Beens speelde in de vorige eeuw in de hoofdmacht als rechtsback en controlerende middenvelder. Na zijn loopbaan ging hij als jeugdtrainer aan de slag. Sportclub D1 promoveerde in 2013 onder zijn leiding naar de tweede divisie, wat tot landelijke bekendheid leidde. Beens geeft hier overigens wel bij aan dit een teamprestatie was van de gehele staf rondom dit elftal. Daarna stopte hij, om vervolgens in november tijdelijk als trainer in te stappen bij SVBS ’77. Zijn laatste klus was interim-trainer bij het tweede elftal bij Sportclub Genemuiden, samen met Tijmen Brouwer.

Vorige week maakte Sportclub Genemuiden bekend dat Beens voor komend seizoen is aangesteld als individuele trainer. “Het was een wens van de nieuwe hoofdtrainer René van der Weij. Hij wilde graag een individuele trainer in zijn staf. En het is goed dat dit iemand is die de club goed kent. Dan zijn de lijntjes korter. En zo weet René straks precies welke talenten er achter het eerste elftal zitten.” Beens werd eind maart benaderd. Hij moest even nadenken. “Ik heb bewust wat jaren afstand genomen. Toen kwam Sportclub Genemuiden hier mee. Ik zie er wel het nut van in en de club kwam op het goede moment. En het is toch leuk dat ze je vragen”, aldus Beens.

Elke maandagavond staat hij komend seizoen op het veld als individuele trainer. “Als hoofdtrainer kun je bij trainingen geen aandacht schenken aan specifieke dingen. Daar heb gewoon geen tijd voor.” Vooral  jonge spelers hebben volgens Beens sturing nodig. “Op het tactische en technische vlak. De breedste zin van het voetbal. Het staat nu in de steigers. We zien wel hoe het gaat lopen, maar ik kan me straks best voorstellen dat het wordt uitgebreid. Jongens uit het eerste elftal met hun eigen specialisme. Verdedigers die met verdedigers werken en aanvallers die met spitsen aan de gang gaan.”

Te hoge drempel voor talenten

“Ik denk dat er de laatste jaren teveel gekeken is naar aantallen. Er is vastgehouden aan een bepaald aantal spelers in de eerste selectie. Daardoor zijn bepaalde jongens in niemandsland terechtgekomen. Veel eigen spelers moeten zodoende in het tweede plaats maken voor spelers van het eerste. Laat talentvolle eigen jongens toch meetrainen met de eerste selectie! Dan train je als jeugdspeler op niveau en daar leer je van. Laat ze eens meespelen in oefenwedstrijden. Dan leren ze de sfeer in de kleedkamer kennen bij het eerste. Dan hebben ze het proces met knikkende knieën al gehad”, besluit Beens.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500