Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
5 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vrienden Oud Genemuiden zoekt ‘hongerevacuees’

Geplaatst op: 12 juli 2019

De Stichting Vrienden van Oud Genemuiden is, ter voorbereiding op de viering van 75 jaar bevrijding, op zoek naar verhalen van kinderen (inmiddels 80+ ers) die de hongerwinter in Genemuiden hebben doorgebracht, en daar ook de bevrijding hebben meegemaakt.

Tijdens de hongerwinter 1944-1945 zijn veel kinderen uit de grote steden door het Rode Kruis naar Oost-Nederland geëvacueerd, om zo aan de honger te ontsnappen. Het is bekend dat er ook in Genemuiden behoorlijk wat van deze kinderen in gezinnen zijn opgenomen. Stichting Vrienden van Oud Genemuiden zou graag in contact komen met families die nog steeds contact met hun evacuéetjes onderhouden.

Die moeten inmiddels de 80 jaar wel gepasseerd zijn, maar ze zijn er vast nog! De Vrienden van Oud Genemuiden willen graag eens van die voormalige kinderen zelf horen hoe ze hun verblijf in Genemuiden hebben ervaren: hoe vonden ze het in hun eentje zo lang van huis, hadden ze geen heimwee? Was er contact met de ouders mogelijk? Hoe hebben zij de bevrijding ervaren? Waren er dingen die ze maar ‘vreemd’ vonden in Genemuiden? Hoe troffen ze bij terugkeer hun familie aan? Vragen waar de St. VvoG graag een antwoord op zou hebben.

Mocht u nog contact hebben met een voormalig evacuéetje (of nog over adresgegevens beschikken), neem dan s.v.p. contact op met Jannie Bakker: jannie.bakker @outlook.com of 06-38124504. Bij voorbaat dank!

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500