Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vakantie in de regio: Zeilpunteren

Geplaatst op: 23 juli 2019

Genemuiden Actueel kijkt deze zomer over de gemeentegrenzen en komt terug met vakantietips voor uitjes in de regio. Dit keer nogmaals vanuit Sint Jansklooster:  Ga mee zeilen met een authentieke zeepunter op de Beulakerwijde en geniet van het water, de wind en de natuur in De Wieden. Vanaf zaterdag 27 juli t/m zondag 25 augustus kun je met schipper Hans Houkema een zeiltocht maken met de zeepunter KP22. 

Op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag vertrekt de zeilpunter vanaf Bezoekerscentrum De Wieden in St. Jansklooster. Er zijn vier tochten op een dag. De afvaarttijden zijn: 10.45 – 12.15 – 13.45 – 15.15 uur. Elke tocht duurt  75 minuten, er kunnen maximaal 6 personen mee. Deelname voor leden € 10,- , niet-leden € 15,-.  Kind leden € 5,-, niet-leden € 8,-. Reserveren kan via: www.natuurmonumenten.nl/dewieden/activiteiten.

Genieten van natuur en vaarcultuur Eeuwenlang is de zeilpunter het meest karakteristieke vervoermiddel in De Wieden geweest. Bijna al het “verkeer” gebeurde per punter. Niet alleen boeren, maar ook de bakker, de trouwstoet en de postbode gebruikten deze houten platbodem. Elke streek had zijn eigen type. In juli en in de eerste week van augustus bestaat de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe de punter functioneert en hoe ermee gezeild kan worden.

Wie wil kan zelf aan het roer gaan staan of het grootzeil en de fok bedienen. Hans Houkema, een ervaren punterzeiler, staat garant dat de boot op koers blijft. Onderweg geeft hij informatie over de natuur en cultuur van het gebied en vertelt hij over het reilen en zeilen van dit bijzondere zeilschip.

Een unieke mogelijkheid om op authentieke en actieve wijze te genieten van de schoonheid van De Wieden.

Meer informatie Voor meer informatie kan men contact opnemen met Bezoekerscentrum De Wieden,  T (0527) 205660. Het centrum is vanaf april t/m oktober geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. In mei t/m augustus ook op maandag van 12.00 – 17.00 uur.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500