Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Weegenaar op het Zwier van Dijkorgel

Geplaatst op: 27 augustus 2019

Op dinsdag 3 september kunnen orgelliefhebbers hun hart weer ophalen in de Grote kerk. Dan bespeelt Ab Weegenaar het onlangs gerestaureerde Zwier van Dijk orgel. Uniek voor dit orgel zijn het grote aantal originele Zwier van Dijk stemmen. Daarin is het instrument enig in zijn soort. Aangevuld met latere registers heeft de organist in 2019 1744 pijpen tot zijn beschikking, die na de grote onderhoudsbeurt van afgelopen jaar merkbaar goed harmoniëren. Dat maakt dat de musicus kan spelen met een scala aan stemmenvariaties en prachtig klinkende klankkleuren.

Weegenaar speelt aantal koraalbewerkingen waaronder een eigen bewerking van psalm 5. Verder passeren onder meer de eerste sonate van R.L. Becker, de Suite Gotique, L. Boëlmann, Hollandse Rhapsodie van F. Asma en de bekende Finale uit de eerste sonate van A. Guilmant.

De verrichtingen van de organist zijn beneden in de kerk te volgen via scherm. Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is vrij. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden voor de gemaakte kosten. Na afloop is een meet en greet met de organist. Voor en na het concert staat een gratis een kopje koffie of thee voor u klaar.

Ab Weegenaar studeerde fagot en orgel aan het Stedelijk Conservatorium in Groningen. Bij Kees van Eersel volgde hij lessen in het kerkelijk orgelspel en verkreeg te Utrecht zijn eerstegraads bevoegdheid als kerkmusicus. Als koorleider studeerde hij af aan de Hogeschool IDE te Gorinchem. Cantor-organist was hij o.m. te Roodeschool, Zeerijp, Groningen, Eelde, Leidschendam, Arnhem en de Grote Kerk van Wageningen. Medio 1995 volgde de aanstelling als hoofd- organist van de Bovenkerk te Kampen. Verder is hij als koorleider actief bij een aantal koren en het Bach ensemble van de stichting Burgwal en heeft een omvangrijke (privé) orgelles praktijk. Sinds oktober 2017 is hij tevens stadsorganist van de Gemeente Kampen en als Fagot docent aangesteld aan het centrum voor kunst en Kunst educatie “Quintus” te Kampen. Op jaarbasis geeft Ab Weegenaar vele concerten in ons land maar ook daar buiten, waaronder naar Siberië (Rusland), en Noorwegen, Duitsland Italië , Belgie en Frankrijk. Kortom, met Weegenaar hebben we 3 september een veelzijdig muzikant achter de speeltafel. Het volgende concert wordt gegeven door organist Gert van Hoef op dinsdag  29 oktober. Meer informatie over de andere concerten is te vinden op www.zwiervandijkorgel.nl.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500