Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterland Helpt bezoekt Brandwondencentrum

Geplaatst op: 24 september 2019

Afgelopen week bracht een aantal vrijwilligers van Zwartewaterland Helpt een bezoek aan het brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis in Groningen. De opbrengst van de radiomarathon is dit jaar voor Stichting Kind en Brandwond. Door dit bezoek hebben de vrijwilligers een goed beeld van de werkzaamheden in het brandwondencentrum en de ondersteuning die Stichting Kind en Brandwond hierbij geeft.

Zwartewaterland Helpt was uitgenodigd door pedagogisch medewerker Jan Kees Zuiker. In het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft hij dagelijks te maken met kinderen met ernstige brandwonden. Zuiker, ook verbonden aan Stichting Kind en Brandwond, laat graag zien waarin de stichting allemaal faciliteert. “We zijn er niet alleen voor de kinderen die zelf brandwonden hebben opgelopen, maar ook voor de kinderen die ouders of broers/zussen hebben die in het brandwondencentrum zijn opgenomen. Naast de vakantieweken zorgen we bijvoorbeeld ook voor speelgoed voor op de afdeling. Speciaal speelgoed wat weer steriel gemaakt kan worden, want als je brandwonden oploopt ben je heel vatbaar voor bacteriën”, aldus Zuiker.

Tijdens de rondgang over de afdeling krijgen de vrijwilligers inzicht in de behandeling van patiënten en dit laat een diepe indruk achter. Sherris Schuring; “Een van de dingen die me zeker zal bijblijven is de verbandwisselkamer. Hier gaan de kinderen in een groot bad om zo het oude verband van de verwondingen af te laten weken. Boven het bad hangt een televisie, omdat ze soms lang in dit bad moeten zitten. Voor de jongere kinderen is er een trapje gemaakt naar een aanrecht. Zodat ze alles kunnen zien wat er in dat bad gebeurt”.

Petrit Sterenberg is vooral onder de indruk van de behandelkamers. Sterenberg; “Deze kamers hebben allemaal een eigen sluis om het zo steriel mogelijk te houden. Zelfs over de aankleding van de kamers is nagedacht. De posters, foto’s en plaatjes die aan de wanden hangen, zijn allemaal magneetposters. Deze worden geschonken door Stichting Kind en Brandwond. De wanden in het brandwondencentrum zijn van metaal. Dus overal kun je posters plakken. Als iemand binnengebracht wordt krijgt diegene zijn eigen kamer. Hier blijf je tot je zo goed als beter bent. Met deze persoonlijke posters maken ze de kamer gezelliger, waardoor het verblijf voor deze kinderen weer wat dragelijker wordt.”

Een ander mooi voorbeeld waarin Stichting Kind en Brandwond een belangrijke rol heeft gespeeld is het ‘interactieve boekje’. Dit boekje, wat gepresenteerd wordt op een tablet, is speciaal ontwikkeld voor de jongste patiëntjes. In een filmpje wordt op kinderlijke wijs uitgelegd dat er nieuw verband op de wonden moet, waarom dat noodzakelijk is en hoe dat gedaan wordt. “Heel handig, want leg dat maar eens in woorden uit aan een kind van 1,5 jaar oud”, verteld Rene de Jonge.

Help mee!

De maand december is nog ver weg, maar Zwartewaterland Helpt kan het hele jaar door alle hulp goed gebruiken. De driedaagse radiomarathon wordt gehouden van 19 t/m 21 december 2019, maar dat betekent niet dat er pas in december geld ingezameld kan worden. Dus heb je een leuk idee voor een actie, wil je meehelpen als vrijwilliger of heb je tips? Neem dan contact op via info@zwartewaterlandhelpt.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500